Kapital / IZVJEŠTAJI

Kredit za "Gazelu" 33 mil EUR - ratifikovan ugovor sa EBRD

10.09.2008. 08:59 / Izvor: Blic

Poslanici Skupštine Srbije ratifikovali su juče (9. septembar 2008. godine) kredit od 33 mil EUR koji je našoj zemlji odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj za rekonstrukciju mosta "Gazela". Time je, nakon godinu dana, konačno ostvaren jedan od uslova za rekonstrukciju najznačajnijeg mosta u gradu.

Godinama unazad, most "Gazela" trpi pet puta veće opterećenje od onoga za šta je projektovan. Svakodnevno, preko njega pređe 165.000 automobila i kamiona, a optimalan broj je 38.000 na dan. Osim toga, u 37 godina dugoj istoriji, nikad nije ozbiljno rekonstruisan.

Povremeno su menjani "češljevi" i izolacija na mostu, popravljana ograda i presvlačen asfalt. Ta kozmetika, međutim, ne može da promeni ocenu koju su stručnjaci doneli još 2002. godine - da je "Gazeli" potrebna "hitna i kompletna sanacija".

O sanaciji "Gazele" češće se govori od 2004. godine, ali do danas ništa nije urađeno, osim što je sredinom novembra 2007. godine potpisan sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu za rekonstrukciju putne mreže Srbije, među kojima je i projekat sanacije "Gazele". Taj kredit čeka na ratifikaciju skoro godinu dana, jer je u Srbiji, u martu 2008. raspuštena Skupština, a u maju smo se našili u novim izborima.

Međutim, i bez ovih "kočnica", u rekonsturkciju "Gazele" nije se krenulo i iz straha od saobraćajnog kolapsa u gradu. Alternativni putevi nedovoljni su da prihvate saobraćaj koji ide preko "Gazele". Brankov most ima po tri trake u oba pravca, ali se u starom delu grada uliva u Brankovu ulicu koja ne može da prihvati putnike sa Novog Beograda. Stari Savski most, nedavno rekonstruisan, drugi je alternativni pravac koji će se koristiti. Njegovo ograničenje je što ima samo po jednu traku u svakom smeru.

Zbog svega ovoga, čeka se završetak dela obilaznice, od Ostružnice do Orlovače, koji bi mogao da "skine" i do 20%, prvenstveno tranzitnog saobraćaja kamionima, sa "Gazele". Prema obećanjima izvođača, taj deo obilaznice biće gotov do 15. oktobra.

Jeda od većih problema za početak rekonstrukcije "Gazele" je romsko naselje ispod mosta. Njegovo raseljavanje odavno se najavljuje, ali nijedan deo grada ne želi Rome, skupljače papira, u svom komšiluku. Radovi na rekonstrukciji "Gazele", kako se procenjuje, trajali bi najmanje godinu i po dana.

Šest kandidata za izvođača radova

Predkvalifikaciju za radove na mostu prošlo je šest firmi: Porr, Joint Venture (nemački "DSD" i francuska "Fessine"), Alpine Mayreder, "Konstruktor" iz Splita i "Integral Inženjering" d.o.o. iz Laktaša, "Strabag" (Austrija) i "Ashtrom" (Izrael). Ove firme će učestvovati na tenderu koji je najavljen za 24. septembar ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital