Kreditna sredstva trajnog revolving fonda utrošena učinkovito

17.01.2019. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Kreditna sredstva trajnog revolving fonda utrošena učinkovito

Vlada FBiH usvojila je izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda.

Vlada FBiH usvojila je izvješće Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union Banke d.d. Sarajevo za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2017. godinu.

Kontrolom je u 2018. godini obuhvaćeno šest poduzeća: Faik d.o.o. Novi Travnik, Plastoflex d.o.o. Gračanica, Prima Commerce d.o.o. Zenica, Baupartner d.o.o. Lukavac, AGI d.o.o. Konjic i Ramaglas d.o.o. Sarajevo.

Utvrđeno je da su ukupno dodijeljena sredstva od 2.167.790 maraka utrošena u skladu s rješenjima Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije i ostvareni vidljivi efekti.

Naime, u tim gospodarskim društvima je, prije dodjele kredita, bilo ukupno 507 zaposlenih, a taj broj je povećan na 581 zaposlenog. Dakle, zaposleno je novih 74 radnika, što čini povećanje od 14,59 posto.

Ukupan godišnji prihod u tim gospodarskim društvima je iznosio je 36.931.092 maraka, a nakon dodjele kredita 43.666.700 maraka, što predstavlja povećanje od 6.735.608 maraka ili 18,23 posto.

Formirane su tri nove proizvodne linije i nabavljene četiri nova stroja (za industriju građevinskog materijala AGI d.o.o. Konjic), izgrađen je novi poslovni objekt veličine 1.955 m2 (Faik), izvršeno ulaganje u proizvodni objekt (Plastoflex), izgrađena proizvodna hala (Prima Commerce), kupljeno građevinsko zemljište na kojem je izgrađena tvornica za proizvodnju AB montažnih konstrukcija (Baupartner), te nabavljena nova oprema (Ramaglas), priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital