Kristalne prizme otišle UniCreditu, Sarajevo-osiguranju i Mikrofinu

26.06.2013. 16:21 / Izvor: eKapija.ba
Kristalne prizme otišle UniCreditu, Sarajevo-osiguranju i Mikrofinu
OTVORI GALERIJU

Kristalnu prizmu za najuspješniju banku dobila je UniCredit Banka, najuspješnije osiguravajuće društvo u BiH proglašeno je Sarajevo – osiguranje d.d. Sarajevo a najuspješnija mikrokreditna organizacija Mikrofin.

UniCredit Banka iz Mostra dobila je danas nagradu "Kristalna prizma" kao najuspješnija banka u BiH u 2012. godini, Sarajevo-osiguranje je proglašeno za najuspješnije osiguravajuće društvo, a banjalučki Mikrofin za najuspješniju mikrokreditnu organizacija u BiH.

Priznanje "Kristalna prizma" već 12 godina zaredom najuspješnijim iz financijskog sektora dodjeljuje konsultantska kuća za istraživačko - razvojne usluge i poslovni konsalting Revicon d.o.o. Sarajevo i regionalni poslovni magazin Prizma.

(Braco Erceg - menadžer kompanije Mikrofin, Berislav Kutle- direktor UniCredit bank, Radmila Bjeljac-direktorica MKD Mikrofin i Midhat Terzić - direktor Sarajevo-osiguranja)

Nagrade su dodijeljene u šest kategorija. Prema riječima profesora Mirka Puljića, jednog od članova tima koji je radio rangiranje financijskih institucija, ono je kao i do sada za bankarski sektor rađeno na osnovu osnovnih bilansnih parametara kao što je veličina aktive, kapitala , depozita, kredita, neto dobiti pa i broja zaposlenih.  

Osim kategorije najbolja banka, osiguravajuće društvo i mikrokreditna organizacija u BiH, Kristalne prizme dodijeljene su i u kategroijama najboljih meandžera u ovim sektorima.  Tako je ove godine "Kristalnu prizmu" za najboljeg menadžera za 2012. u bankarskom sektoru  dobio Berislav Kutle, direktor UniCredit Bank. 

Kutle je tom prigodom kazao da kada je prije 20 godina došao na čelo ove banke njen temeljni kapital je bio pet milijuna KM, danas je preko 550 milijuna KM. "Kada se okrenemo i vidimo što je banka stanovništvu i privredi dala tijekom ovih 20 godina možemo reći da su to značajni iznosi. Siguran sam da ćemo u narednim godinama biti u stanju napraviti i bolje'', kazao je Kutle koji je na mjestu direktora ove banke još do kraja sljedećeg mjeseca.

Nagradu za najboljeg menadžera u oblasti osiguravajućih kuća dobio je direktor Sarajevo-osiguranja Midhat Terzić, a u oblasti mikrokreditnih organizacija najmenadžerom proglašen je Braco Erceg, menadžer MKD Mikrofin d.o.o. Banja Luka.

Prema riječima Jelene Misita, menadžerice projekta ''Rangiranje banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija'' njegova namjera je bila je priznavanje najuspješnijih subjekata pri čemu Kristalna prizma predstavlja tek nagradu za uloženi trud rukovodstva i ostalih zaposlenih u svakom od sektora.

''Projektom rangiranja također, imamo priliku pružiti pouzdane, stručne i iznad svega, korisne informacije svim učesnicima na financijskom tržištu te na taj način pomoći da se istakne uloga financijskog sektora u razvoju poslovnih aktivnosti i jačanju bh. privrede i unapređenju uključenosti u rad finansijskih institucija u stvaranju pretpostavki za daljnji napredak u BiH'', kazala je ona.

U ovogodišnjem rangiranju u konkurenciji banaka sudjelovalo je 28 subjekata koji su poslovali u 2012. godini od kojih osamnaest sa sjedištem u Federaciji BiH, a deset u Republici Srpskoj. Kada su u pitanju osiguravajuća društva rangiranje je obuhvatilo 24 sudionika. Od toga, trinaest društava ima sjedište u FBiH, deset u RS i jedno u Brčko Distriktu. U  mikrokreditnom sektoru rangirane su 22 organizacije, četrnaest iz FBiH i osam iz RS. Prilikom rangiranja banaka korišteni su podaci nadležnih agencija – Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS, a prilikom rangiranja osiguravajućih društava podaci nadležnih agencija za osiguranje.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital