Kapital / BH BERZE

Kupci većinskog paketa dionica "Žice" iz Sarajeva založile imovinu ove kompanije za kredit od 10 mil KM

10.12.2007. 11:02 / Izvor: Nezavisne novine


Kompanije "Unipromet", "ANS drive" i "Geneco" iz Sarajeva, kupci većinskog paketa dionica kompanije "Žica" iz Sarajeva, založile su imovinu ove kompanije kako bi podigle deset miliona KM kredita za investiranje u firmu koju su kupile.

Ovo su rezultati istrage Finansijske policije Federacije BiH.

"Kupac će izvršiti ulaganje u preduzeće od deset miliona KM u prvoj godini. Pod investicijama se podrazumijevaju investicije izravno uložene u preduzeće, a ne osigurane iz sredstava preduzeća u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora", piše u kupoprodajnom ugovoru potpisanom između Agencije za privatizaciju FBiH i ortačke grupe, koju čine "Unipromet", "ANS drive" i "Geneco" iz Sarajeva.

Ugovor je potpisan u januaru prošle godine. Do kraja 2006. godine, "Unipromet" i "ANS drive" su na račun "Žice" uplatili po 4,5 miliona KM. "Geneco" je uplatio milion i pol KM. Međutim, sve tri kompanije su kod Raiffeisen banke podigle kredite u iznosima koje su uplatile kompaniji "Žica", te kao garant vraćanja duga založile imovinu firme koju su kupile.

"Ugovorom je regulirano da kupci ne smiju otuđiti, prodati ili demonitirati opremu, ali nije im zabranjeno da imovinu "Žice" stave pod hipoteku kako bi uzele kredite. Oni su te kredite uzeli na ime svojih kompanija, a založili su imovinu "Žice". Ove firme imaju obavezu da vraćaju kredite i to nema nikakve veze sa kompanijom. Takav ugovor je odobrila Agencija za privatizaciju FBiH", pojasnio je Alija Avdić, tadašnji direktor "Žice" iz Sarajeva, koji je potpisao sve ugovore o stavljanju imovine firme pod hipoteku.

Vrijednost "Žice" procijenjena na 180 miliona KM

Ortačka grupa kompaniju "Žica", kupila je metodom slobodne pogodbe. Državni kapital u ovom preduzeću 2000. godine procijenjen je na oko 180 miliona KM. Javnim upisom dionica, privatizirano je 33 odsto kompanije, što iznosi oko 60 miliona KM. Preostalih 67 odsto, vrijednih oko 120 miliona KM, kupila je ova ortačka grupa za 1,1 milion KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital