(Lider BiH) Prijetnja pivskoj industriji: Bosna i Hercegovina lider u uvozu piva

13.03.2009. 10:11 / Izvor: Lider poslovni tjednik
(Lider BiH) Prijetnja pivskoj industriji: Bosna i Hercegovina lider u uvozu piva

Svijet i Europa već predviđaju nultu stopu ekonomskog rasta za 2009., a i BiH već osjeća ekonomsku krizu: tisuće radnika ostaje bez posla, ide na prinudni odmor, vrata tvornica zatvaraju se i rijetki koji još uspijevaju održati kakav-takav kontinuitet proizvodnje uglavnom samo povećavaju zalihe. Međutim, za ekonomiju BiH zanimljivo je da i ona područja koja još mogu zaposliti nove radnike i kapacitete ostaju bez državne potpore. Takav je slučaj s pivskom industrijom, koja zapošljava 1.400 radnika i može još povećati kapacitete. Predstavnici te industrije ističu da svako radno mjesto u pivovari veže još najmanje tri iz pratećih djelatnosti. No globalizacija i svjetski brendovi, ali proizvedeni u susjednim zemljama, s niskom cijenom, sumnjivim deklaracijama i uvozom, uništiše male domaće tvrtke.

Traži se zaštita

Odbor grupacije pivara BiH upozorava na tešku situaciju u pivskoj industriji, posebice zbog enormnog uvoza piva iz susjednih zemalja, i najavljuje čak smanjenje proizvodnje i otpuštanje radnika. BiH prednjači po uvozu piva jer je od 10 boca sedam boca piva iz uvoza, a u npr. Sloveniji samo je 0,7 boca iz uvoza, ističu u Grupaciji pivara u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. Član tog odbora, direktor Banjalučke pivare Nick Penny navodi da je ukupna potrošnja piva u BiH 2,4 milijun hektolitara i da se 70 posto odnosi na uvozne proizvode. Pet bosanskohercegovačkih pivara proizvodi samo jedan milijun hektolitara iako ima kapacitet za 2,4 milijuna.

Ukupna vrijednost uvoza piva 2007. bila je 120 milijuna KM, a pretpostavlja se da je lani ta cifra dosegnula 140 milijuna. Prema riječima direktora Banjalučke pivare točnih podataka nema jer Uprava za neizravno oporezivanje odbija dati podatke o uvozu piva koje je tražila Vanjskotrgovinska komora. Penny također očekuje odgovor zašto država ne želi pomoći toj industrijskoj grani u koju je izravnim stranim investicijama uloženo 35 milijuna KM.

Edin Ibrahimpašić, pomoćnik direktora za razvoj i marketing Bihaćke pivovare, navodi da prema odredbama Sporazuma CEFTA-e u slučaju ugroženosti domaćeg tržišta zbog prekomjerenog uvoza država potpisnica tog sporazuma ima pravo uvesti jednostrane mjere zaštite domaćih proizvođača na 12-mjesečno razdoblje radi uspostave ravnoteže u trgovini. Inače, Odbor grupacije pivara još je ju rujnu prošle godine podnio zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se uvedu mjere zaštite sukladne s odredbama Sporazuma CEFTA-e i dostavio dokaze koji potkrepljuju njegove navode. No dosad još nije dobio nikakav odgovor iz Ministarstva.

Skuplje zbog pravilnika

Odbor grupacije pivara predložio je i način smanjenja vanjskotrgovinskoga deficita BiH, koji je prošle godine dosegnuo 9,6 milijardi KM, za više od 100 milijuna KM. U toj industriji, tvrde, postoji potencijal za povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, ali za to im nedostaje potpora vlasti jer je trenutačna zaposlenost manja od 41 posto. Predsjedatelj Odbora grupacije pivara BiH i zamjenik direktora Sarajevske pivare Goran Konforte ističe da domaća pivska industrija posluje u uvjetima nelojalne konkurencije, strani proizvođači ne poštuju zakon, a potrošače se zbunjuje neispravnim deklariranjem naljepnica. Da se vrijedi boriti za bosanskohercegovačko tržište piva govore i podaci da je ono prema procjenama vrijedno 400-tinjak milijuna KM.

No sa smanjenim udjelom na tome tržištu sve domaće pivovare već sumiraju pad prihoda i sve će, izuzev Sarajevske i Bihaćke, završni račun za prošlu godinu zaključiti s negativnim saldom. U pokušaju da se goleme površine u državnom vlasništvu iskoriste, a poljoprivrednim proizvođačima uz optimalnu tehologiju osigura isplativ posao, Bihaćka pivovara otišla je korak dalje. Uz to što se na području Unsko-sanskog kantona (USK) može proizvoditi ječam, ta je tvornica lani uspjela doći do kvalitetne domaće sorte ječma, zasijanog na 200-tinjak hektara na tri lokaliteta, u bihaćkoj i bosanskopetrovačkoj općini.

Bihaćka pivovara počela je financirati tu proizvodnju, ali očekuje suradnju i potporu vlasti, odnosno dodjelu koncesijskog prava na državnu zemlju, donošenje zakonske regulative, što bi omogućilo otkup prinosa ječma i smanjilo golem uvoz te žitarice koju trenutačno uvozi šest pivovara u BiH.

Poslovne tajne

Zanimljivo je, međutim, da je pravilnik o listi uvoza sjemena u FBiH star više od 40 godina, tako da je ta kompanija primorana tražiti uvoznika u Republici Srpskoj, što dodatno poskupljuje proizvodnju. No dok se pivari žale na nerazumijevanje vlasti, njihove navode opovrgava glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Ratko Kovačević. On ističe da su podaci o uvozu sve robe u BiH, pa tako i piva – transparentni.

"UNO redovito, svaki mjesec dostavlja statističke podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH Agenciji za statistiku BiH i Vanjskotrgovinskoj komori BiH. Vanjskotrgovinska komora BiH ima i pristup izvještajnom serveru UNO-a na kojemu se mogu naći kompletni podaci o uvozu svih vrsta robe, zemlji podrijetla i sličnome", kaže Kovačević.

Podatke o vanjskotrgovinskom prometu kao i poreznim, carinskim i akciznim obvezama svakoga poreznog obveznika, objašnjava Kovačević, UNO ne daje trećim osobama. Sukladno Zakonu o UNO-u Uprava mora štititi pojedinačne podatke svakog poreznog obveznika jer su oni poslovna tajna svake kompanije.

piše: E. J. Felić

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital