Loši krediti firmi rastu, građani ih čiste

07.06.2018. 10:15 / Izvor: Glas Srpske
Loši krediti firmi rastu, građani ih čiste

Ukupni nekvalitetni krediti lani iznosili 539,3 miliona KM što je za 6,8 miliona ili jedan posto manje u odnosu na godinu ranije.

Nekvalitetni krediti preduzeća u Republici Srpskoj porasli su na kraju prošle godine za skoro deset miliona maraka, dok je zaduženost stanovništva čija otplata značajno kasni smanjena za 17 miliona KM.
U najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sektoru u 2017. godini navedeno je da su ukupni nekvalitetni krediti lani iznosili 539,3 miliona KM što je za 6,8 miliona ili jedan posto manje u odnosu na godinu ranije.

"Nekvalitetni krediti pravnih lica, odnosno oni koji su svrstani u više kategorija rizika C, D i E iznose 358,8 miliona KM i bilježe stopu rasta od tri posto. Loši krediti stanovništva iznose 180,5 miliona maraka i imaju stopu pada od osam posto", navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Učešće ukupnih nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima na kraju prošle godine iznosilo je 11,07 posto i smanjeno je za 0,91 procenat u odnosu na stanje godinu ranije.

Udio nekvalitetnih kredita pravnih lica u ukupnim zajmovima palo je na 13,35 sa 13,8 posto. Loši zajmovi stanovništva u ukupnim kreditima građana na kraju prošle godine iznosili su 8,27 posto, dok je godinu ranije njihov udio bio 9,71 procenat.

Privrednici ističu da se prošlogodišnja situacija u privredi nije mnogo razlikovala u odnosu na godinu ranije i da nije bilo drastičnih faktora koji bi uticali na rast loših kredita.

"Vjerovatno su banke posegle i za strožim kriterijima zbog čega su pojedini krediti privrednika svrstani u tu kategoriju. Koeficijent likvidnosti privrede je kao i godinu ranije veoma nizak i njene obaveze su ogromne. Sa jednom mjerom ne možemo popraviti likvidnost i tu je potreban čitav sistem mjera počevši od toga da za dio kratkoročnih obaveza bude obezbijeđeno dugoročnije finansiranje do smanjenja troškova poslovanja u pogledu rasterećenja fiskalnih i parafiskalnih nameta. Time bi privreda bila konkurentnija i ostvarila veću dobit", kazao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Govoreći o padu iznosa nekvalitetnih kredita stanovništva, Račić ističe da je to vjerovatao rezultat većih provjera kreditne sposobnosti građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital