Luksuzna roba se ipak kupuje: Kupljen automobil vrijedan više od 231.000 KM

04.05.2014. 13:39 / Izvor: Dnevni list
Luksuzna roba se ipak kupuje: Kupljen automobil vrijedan više od 231.000 KM

Unatoč padu kupovne moći građana, što je dijelom posljedica ekonomske krize, rasta broja nezaposlenih i smanjenja plaća, novac se troši i na luksuz.

 

Unatoč padu kupovne moći građana, što je dijelom posljedica ekonomske krize, rasta broja nezaposlenih i smanjenja plaća, novac se troši i na luksuz.

S obzirom na manjak novca u novčaniku, kod većine građana, na automobile, parfeme ili pak nakit te na putovanja u posljednje se vrijeme dalo dosta novca.

Parfemi i zlato

Načelnik Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) Ratko Kovačević naglasio nam je pojedine tarifne oznake Carinske tarife BiH koje možemo ubrojiti u luksuznu robu. Tako je, prema podacima iz UNO-a BiH, u prva tri mjeseca uvezeno dosta draguljarskih predmeta i predmeta zlatarstva.

"Kad je u pitanju uvoz draguljarskih predmeta i predmeta zlatarstva, te predmeta od plemenitih metala, u prva tri mjeseca 2014. godine je ukupno uvezeno u vrijednosti od 1.508.859 maraka", rekao je Kovačević spomenuvši da se ova roba najviše uvozila iz Austrije, Slovenije, Italije, Njemačke i drugih zemalja. Napomenuo je da su podaci vađeni po tarifnim oznakama Carinske tarife BiH za zlato, koje uključuje zlato prevučeno platinom, neobrađeno ili u obliku poluproizvoda ili pak u obliku praha, zatim za draguljarske predmete i njihove dijelove od plemenitih metala ili od metala platiranih plemenitim metalima. Također, spomenuti uvoz se odnosi i na predmete zlatarstva ili filigranstva i njihovih dijelova, te na ostale predmete od plemenitih metala ili metala platiranih plemenitim metalima. Osim na nakit, bilježio se i znatan uvoz parfema.

"U Bosnu i Hercegovinu je prva tri mjeseca 2014. godine uvezeno proizvoda iz tarifne oznake 3303 Carinske tarife BiH – mirisi (parfemi) i toaletne vode u količini od 153 tone ukupne vrijednosti u iznosu od 6,417.874 marke", dodao je Kovačević. Isto tako, novca se trošilo i na automobile.

UNO BiH raspolaže podacima o količini i vrijednosti uvezenih automobila za prva tri mjeseca ove godine, a koja je dosegla vrijednost veću od 110 milijuna maraka. Tako je vrijednost kupljenih putničkih motornih vozila zasigurno veća.

"U prva ti mjeseca 2014. u BiH su uvezena ukupno 13.594 putnička motorna vozila ukupne vrijednosti 113 milijuna maraka", precizirao je Kovačević te dodao da se najviše uvozilo Volkswagenovih, Škodinih, Opelovih, Renaultovih, Citroenovih i Fordovih modela. Također, ističe da su godišta proizvodnje vozila različita, a najviše ih ima od 2003. do 2006. godine. Ako se usporede podaci o uvozu putničkih motornih vozila s istim razdobljem u 2013. i 2012. godini, vidljivo je da je količina ove godine najveća, no vrijednost uvezenih vozila je različita.

Tako su u prvom kvartalu 2012. uvezena 13.062 vozila vrijednosti od 114 milijuna maraka, dok se u istom razdoblju 2013. uvezlo 11.226 vozila s vrijednošću od 121 milijun maraka, što je znatno više nego ove godine. Kovačević je podsjetio da se od početka 2013. na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz EU-a ne plaća carina, već samo PDV u iznosu od 17 posto, ukoliko uvoznik dokaže da se radi o vozilu koje ima podrijetlo iz neke od zemalja članica EU-a.

"Ukupno obračunate i plaćene dažbine prilikom uvoza putničkih motornih vozila u BiH u prva tri mjeseca 2014. godine iznose 20 milijuna maraka", naglasio je Kovačević. Osim toga, naveo je i najskuplja vozila uvezena u prva dva mjeseca ove godine. Jedan je građanin za Land Rover platio 197.974 marke, a drugi je za Maserati Ghibli 3.0 dao ukupno 168.831 marku. Prvi je morao platiti uvoznu pristojbu od 33.674 marke, a vlasnik Maseratija uz spomenuti iznos morao je dodati još 28.752 marke.

Odlazak na putovanja

Također, novca se imalo i za putovanja. Podaci Agencije za statistiku BiH o graničnom prometu putnika i putničkih cestovnih motornih vozila ne mogu mnogo reći o odlasku domaćih turista na razna putovanja. Ipak, u zračnom graničnom prometu se u posljednjem kvartalu prošle godine bilježilo povećanje odlaska domaćih putnika i to za 30 posto više u odnosu na isti kvartal u 2013. godini. U posljednja tri mjeseca prošle godine sa zračnih luka iz BiH je otišlo nešto više od 30 tisuća domaćih putnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital