Kapital / IZVJEŠTAJI

Luksuzna roba se ipak kupuje: Kupljen automobil vrijedan više od 231.000 KM

Unatoč padu kupovne moći građana, što je dijelom posljedica ekonomske krize, rasta broja nezaposlenih i smanjenja plaća, novac se troši i na luksuz.

04.05.2014. 13:39 / Izvor: Dnevni list

 

Unatoč padu kupovne moći građana, što je dijelom posljedica ekonomske krize, rasta broja nezaposlenih i smanjenja plaća, novac se troši i na luksuz.

S obzirom na manjak novca u novčaniku, kod većine građana, na automobile, parfeme ili pak nakit te na putovanja u posljednje se vrijeme dalo dosta novca.

Parfemi i zlato

Načelnik Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) Ratko Kovačević naglasio nam je pojedine tarifne oznake Carinske tarife BiH koje možemo ubrojiti u luksuznu robu. Tako je, prema podacima iz UNO-a BiH, u prva tri mjeseca uvezeno dosta draguljarskih predmeta i predmeta zlatarstva.

"Kad je u pitanju uvoz draguljarskih predmeta i predmeta zlatarstva, te predmeta od plemenitih metala, u prva tri mjeseca 2014. godine je ukupno uvezeno u vrijednosti od 1.508.859 maraka", rekao je Kovačević spomenuvši da se ova roba najviše uvozila iz Austrije, Slovenije, Italije, Njemačke i drugih zemalja. Napomenuo je da su podaci vađeni po tarifnim oznakama Carinske tarife BiH za zlato, koje uključuje zlato prevučeno platinom, neobrađeno ili u obliku poluproizvoda ili pak u obliku praha, zatim za draguljarske predmete i njihove dijelove od plemenitih metala ili od metala platiranih plemenitim metalima. Također, spomenuti uvoz se odnosi i na predmete zlatarstva ili filigranstva i njihovih dijelova, te na ostale predmete od plemenitih metala ili metala platiranih plemenitim metalima. Osim na nakit, bilježio se i znatan uvoz parfema.

"U Bosnu i Hercegovinu je prva tri mjeseca 2014. godine uvezeno proizvoda iz tarifne oznake 3303 Carinske tarife BiH – mirisi (parfemi) i toaletne vode u količini od 153 tone ukupne vrijednosti u iznosu od 6,417.874 marke", dodao je Kovačević. Isto tako, novca se trošilo i na automobile.

UNO BiH raspolaže podacima o količini i vrijednosti uvezenih automobila za prva tri mjeseca ove godine, a koja je dosegla vrijednost veću od 110 milijuna maraka. Tako je vrijednost kupljenih putničkih motornih vozila zasigurno veća.

"U prva ti mjeseca 2014. u BiH su uvezena ukupno 13.594 putnička motorna vozila ukupne vrijednosti 113 milijuna maraka", precizirao je Kovačević te dodao da se najviše uvozilo Volkswagenovih, Škodinih, Opelovih, Renaultovih, Citroenovih i Fordovih modela. Također, ističe da su godišta proizvodnje vozila različita, a najviše ih ima od 2003. do 2006. godine. Ako se usporede podaci o uvozu putničkih motornih vozila s istim razdobljem u 2013. i 2012. godini, vidljivo je da je količina ove godine najveća, no vrijednost uvezenih vozila je različita.

Tako su u prvom kvartalu 2012. uvezena 13.062 vozila vrijednosti od 114 milijuna maraka, dok se u istom razdoblju 2013. uvezlo 11.226 vozila s vrijednošću od 121 milijun maraka, što je znatno više nego ove godine. Kovačević je podsjetio da se od početka 2013. na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz EU-a ne plaća carina, već samo PDV u iznosu od 17 posto, ukoliko uvoznik dokaže da se radi o vozilu koje ima podrijetlo iz neke od zemalja članica EU-a.

"Ukupno obračunate i plaćene dažbine prilikom uvoza putničkih motornih vozila u BiH u prva tri mjeseca 2014. godine iznose 20 milijuna maraka", naglasio je Kovačević. Osim toga, naveo je i najskuplja vozila uvezena u prva dva mjeseca ove godine. Jedan je građanin za Land Rover platio 197.974 marke, a drugi je za Maserati Ghibli 3.0 dao ukupno 168.831 marku. Prvi je morao platiti uvoznu pristojbu od 33.674 marke, a vlasnik Maseratija uz spomenuti iznos morao je dodati još 28.752 marke.

Odlazak na putovanja

Također, novca se imalo i za putovanja. Podaci Agencije za statistiku BiH o graničnom prometu putnika i putničkih cestovnih motornih vozila ne mogu mnogo reći o odlasku domaćih turista na razna putovanja. Ipak, u zračnom graničnom prometu se u posljednjem kvartalu prošle godine bilježilo povećanje odlaska domaćih putnika i to za 30 posto više u odnosu na isti kvartal u 2013. godini. U posljednja tri mjeseca prošle godine sa zračnih luka iz BiH je otišlo nešto više od 30 tisuća domaćih putnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital