Mađarska u prvom kvartalu ostvarila rast BDP-a od 3,5 posto

17.05.2014. 09:42 / Izvor: poslovniplus.com
Mađarska u prvom kvartalu ostvarila rast BDP-a od 3,5 posto

Mađarski BDP porastao je za čak 3,5% u prvom kvartalu ove godine, promatrano na godišnjoj razini, pokazuju danas objavljeni podaci…

Mađarski BDP porastao je za čak 3,5% u prvom kvartalu ove godine, promatrano na godišnjoj razini, pokazuju danas objavljeni podaci… Ovaj podatak iznenadio je analitičare jer su prethodne procjene ukazivale na porast od 2,7%.

U odnosu na prethodni kvartal mađarsko gospodarstvo ojačalo je za 1,1%, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima. Prema podacima mađarskog statističkog ureda, građevinarstvo i industrija bili su glavni pokretači rasta.

“To je u skladu s našim očekivanjima, pošto je u promatranom periodu ostvaren snažan rast industrijske proizvodnje, pogotovo u autoindustriji, zbog proširenja kapaciteta proizvođača automobila“, navodi se u izvješću Erste banke.

Građevinski sektor porastao je zahvaljujući javnim investicijama u infrastrukturne projekte.

Iako još nisu objavljeni detaljni podaci, analitičari Erstea u izvješću navode da su pozitivan utjecaj na rast BDP-a vjerojatno imale i investicije, neto izvoz te potrošnja kućanstava.

Detaljni podaci bit će objavljeni 4. lipnja.

“Perspektiva je i dalje pozitivna. Oporavak potrošnje kućanstava trebao bi se nastaviti i u narednom razdoblju, zbog porasta realnih plaća i mirovina. Investicije bi također trebale nastaviti rasti“, navode u izvješću analitičari Erstea.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital