Maksimalno dugoročno zaduživanje RS do 834.000.000 KM

18.12.2020. 09:32 / Izvor: SRNA
Maksimalno dugoročno zaduživanje RS do 834.000.000 KM

Prijedlogom odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za narednu godinu odobrava se dugoročno zaduživanje RS u maksimalnom iznosu do 834.000.000 KM, izjavila je ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Prijedlogom odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za narednu godinu odobrava se dugoročno zaduživanje RS u maksimalnom iznosu do 834.000.000 KM, izjavila je ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Obrazlužući u Narodnoj skupštini ovu odluku, Vidovićeva je rekla da je priliv sredstava po ovom osnovu planiran budžetom Republike Srpske za 2021. godinu.

"Način i izvori obezbjeđenja sredstava mogu biti emisija dugoročnih dužničkih hartija od vrijednosti na domaćem finansijskom tržištu, kreditno zaduženje, odnosno zajam kod međunarodnih kreditora, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada, te emisija obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu", rekla je Vidović.

Ona je podsjetila da ukupan dug Republike Srpske, koji podliježe zakonskom ograničenju, iznosi 5,780 milijardi KM, dok javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 4,662 milijardi KM.

"Ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama iznosi 677,60 miliona KM, dok stanje duga po osnovu kreditnih zaduženja, za koje je Vlada Republike Srpske izdala garancije, iznosi 630,01 milion KM", dodala je Vidović.

Ona je navela da će se Vlada Republike Srpske, pri donošenju odluka u vezi sa izvorima i načinima zaduživanja, voditi prihvatljivim nivoom troškova i rizika, definisanim Strategijom za upravljanje dugom Republike Srpske.

"Republika Srpska nije i neće biti prezadužena, a u 2021. godini biće realizovani mnogi infrastrukturni projekti, a pomoć neće izostati ni za zdravstvo i privredu kako bi broj zaposlenih radnika ostao isti", rekla je Vidović.

Narodna skupština razmotrila je navedenu odluku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital