Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u RS-u

05.03.2019. 08:23 / Izvor: SRNA
Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u RS-u

Od ukupne proizvedene mase na sortimente četinara otpada 16.748 metara kubnih, dok 12.433 metara kubna čine sortimenti lišćara.

U Republici Srpskoj je u januaru ove godine proizvedeno 29.181 metar kubni raznih šumskih sortimenata, što je manje za 72,1 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne proizvedene mase na sortimente četinara otpada 16.748 metara kubnih, dok 12.433 metara kubna čine sortimenti lišćara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u proizvodnji su najzastupljeniji bili trupci kojih je proizvedeno 13.197 metara kubnih od četinarskog i 4.425 metara kubnih od drveta lišćara.

U RS-u je u januaru prodato 13.580 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 82,3 odsto nego u istom mjesecu prošle godine.

Trupci su bili najzastupljeniji i u prodaji.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da aktivnosti u januaru zavise od dva faktora – vremenskih prilika i rasporeda neradnih dana.

"Zbog toga u nekom periodu proizvodnja može biti solidna, a u nekom značajno manja, ako se pogodi raspored neradnih dana kojem doprinesu nepovoljni vremenski uslovi", naveo je Šinik.

Šinik je dodado da se drugačije vrijednosti proizvodnje i prodaje od januarskih mogu očekivati u narednom periodu zbog uspostavljenog ritma rada u šumarijama koje trebaju dovesti do ispunjenja plana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital