MasterCard i Visa će platiti milijarde za pravo da rade u Rusiji

22.05.2014. 10:30 / Izvor: SRNA
MasterCard i Visa će platiti milijarde za pravo da rade u Rusiji

"Master Card" će morati da plati oko milijardu dolara, a "Visa" 1,9 milijardi, ukoliko žele da se vrate na tržište Rusije - izračunali su ekonomisti.

"MasterCard" će morati da plati oko milijardu dolara, a "Visa" 1,9 milijardi, ukoliko žele da se vrate na tržište Rusije - izračunali su ekonomisti.

Nakon sankcija koje su uvele SAD i zemlje EU, Moskva je novim zakonskim rješenjima  uvela dodatne obaveze stranim sistemima koji žele da posluju  u Rusiji, kako bi izbjegla da se ponove slučajevi "Master Card" i "Visa".

Usvojeni amandmani na Zakon o nacionalnom platnom sistemu  obvezuju međunarodne platne sisteme  da polože garantni iznos na posebne račune u rusku Centralnu banku.

Strani platni sistemi  u Rusiji moraće da naprave  "procesing centre" i da plate  kazne u visini od deset odsto iznosa kojeg drže u Centralnoj banci, ako odbiju jednostrano pružanje usluga.

Te mjere su odgovor ruskih vlasti na blokiranje kartica zbog sankcija SAD prema biznismenima koji su, po mišljenju američke administracije, najbliži saradnici predsjednika Vladimira Putina.

Blokirane su isplate kartica  banke "Rusija" koja pripada medijskom magnatu Juriju Kovaljčuku i "SMP banke" koju kontroliše biznismen Arkadij Rotenberg.

"MasterCard" i "Visa" su bez upozorenja prestali da pružaju usluge karticama koje izdaju pomenute banke, tako da njihovi klijenti nisu mogli da upotrijebe svoj novac u inostrantsvu.

Prema novom zakonu, u slučaju da se tako nešto ponovi, uslijediće velike kazne.

Ekonomisti su izračunali  da godišnja neto zarada "MasterCarda"  Rusiji iznosi oko 160 miliona dolara, dok "Visa" ostvaruje neto zaradu od 350 do 470 miliona  dolara godišnje.Zbog toga je vjerovatan odlazak ovih sistema iz Rusije.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u intervjuu za TV Blumberg  poručio je da Rusija može pronaći zamjenu za "Visu" i "MasterCard".

"Radi se o virtuelnom novcu i virtuelnim uplatama. U Rusiji ima mnogo stručnjaka koji znaju kako to funkcioniše", rekao je Lavrov i poručio da "Visa" i "MasterCard" već gube tržište.

"Kartično plaćanje" u Rusiji postaje sve popularnije. Prema podacima Centralne banke Rusije, količina platnih transankcija pomoću bankovnih kartica prošle godine prvi je put premašila količinu podignute gotovine.

U prvih devet mjeseci 2013. "kartični saobraćaj" u Rusiji iznosio je ukupno bilion  rubalja, dok je ukupan gotovinski promet u zemlji iznosio oko 8 biliona  rubalja.

Količina plaćanja robe i usluga pomoću bankovnih kartica bilježi rast od 40 odsto godišnje, s tim što se 90 odsto tog prometa ostvaruje preko sistema "Visa" i "MasterCard".

Međunarodni platni sistemi  mogli bi pronaći alternativno rješenje, recimo izdvojiti ruski biznis u zasebne strukture registrovane u Rusiji.

Na taj način firme  se ne bi morale potčinjavati zahtjevima američkih vlasti za sankcijama - navodi "Ruski vijesnik".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital