McDonald's navodno utajio milijardu eura poreza

26.02.2015. 12:48 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
McDonald's navodno utajio milijardu eura poreza

Sindikati tvrde kako McDonald's pokušava izbjeći plaćanje poreza selidbom svoje europske centrale u Švicarsku.

Lanac brze hrane McDonald's namjerno je izbjegao plaćanje više od milijardu eura poreza u Evropi, objavilo je u srijedu nekoliko sindikalnih organizacija, što je posljednja u nizu optužba za utaju poreza protiv te američke korporacije.

Optužbe za utaju poreza iznijele su evropske i američke sindikalne središnjice EPSU, SEIU i EFFAT, zajedno s War on Want, grupom koja se bori protiv siromaštva.

Oni tvrde kako McDonald's pokušava izbjeći plaćanje poreza selidbom svoje evropske centrale u Švicarsku i prebacivanjem autorskih honorara u podružnicu u Luksemburgu.

Reakcija iz Ilinoisa

Obje države na meti su kritika kao porezne oaze.

"McDonald's se bavi agresivnom i potencijalno uvredljivom optimizacijom svoje strukture, koja dovodi do izbjegavanja plaćanja znatnih iznosa poreza na cijelome kontinentu", optužili su sindikati u svom izvještaju.

"Ta optimizacijska strategija mogla bi koštati evropske vlade više od milijardu eura u neprikupljenim porezima u pet godina, od 2009. do 2013. godine", dodaje se u izvještaju.

Sindikati pozivaju vlasti, uključujući i Evropsku komisiju, da ocijene zakonitost takve prakse.

McDonald's, čije je sjedište u Ilinoisu, u Sjedinjenim Američkim Državama, na optužbe je odgovorio tvrdnjom kako postupa "u skladu s važećim zakonima, uključujući i plaćanje poreza u svakoj državi u kojoj posluje".

"Uz plaćanje poreza na dobit, plaćamo značajne iznose doprinosa za socijalno osiguranje zaposlenika, porez na nekretnine i druge poreze u skladu sa zakonom", tvrde iz McDonald'sa.

Dnevno 15,7 miliona gostiju

McDonald's ima u Evropi više od 7.850 restorana, opslužuje dnevno oko 15,7 miliona gostiju i zapošljava oko 425.000 ljudi, objavljeno je na internetskoj stranici kompanije, koja u Evropi ima najrašireniju mrežu u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Evropska komisija već je pokrenula istragu porezne prakse Applea u Irskoj, Starbucksa u Holandiji i Amazona i finansijskog ogranka FIAT-a u Luksemburgu.

Komisija je također zatražila od država članica da joj podastru popis firmi koje su imale poseban tretman poreznih vlasti između 2010. i 2013. godine, nakon optužbi da je Luksemburg pomogao stotinama preduzeća da izbjegnu porezne obaveze u milijardama eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital