Mercator i dalje prezadužen

08.09.2018. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Mercator i dalje prezadužen

Usprkos smanjenju financijskih obveza za dobrih 80 milijuna eura, Skupina Mercator i dalje je prezadužena.

Grupa Mercator u prvom je polugodištu ove godine više nego udvostručila dobit iz poslovanja, na 16,9 milijuna eura, uz rast maloprodajnih prihoda od 6,6 posto i normalizirani EBITDA od 48,1 milijuna eura ili 14,6 posto više nego lani.

Usprkos smanjenju financijskih obveza za dobrih 80 milijuna eura, Skupina Mercator i dalje je prezadužena. Krajem lipnja ove godine njezin dug iznosi 771 milijuna eura. U Mercatoru ističu da tvrtka sve financijske obveze, kao i one prema poslovnim partnerima, podmiruje u skladu s dogovorenim uvjetima i rokovima. Strateški cilj kompanije, kako navode, jest da se, između ostaloga i monetizacijom nekretnina, ide prema daljnjem snižavanju dugova tako da se do 2021. osiguraju financijska sredstva za nova investicijska ulaganja u razvoj korporativnog biznisa. 

Već se sada može reći kako će taj proces trajati barem još dvije godine. 

"Nova strategija i usmjerenost Mercatora prema tome da bude najbolji lokalni trgovac na svim tržištima na kojima poslujemo, očito daje rezultate. Učinkovitost ćemo poboljšati razduživanjem i realizacijom strateških razvojnih projekata, među kojima je svakako i novi logističko-distribucijski centar u Ljubljani", kazao je po objavi poslovnih rezultata predsjednik uprave Mercatora Tomislav Čizmić.

Odnos između EBITDA i neto duga Mercatora i dalje je vrlo nepovoljan i kreće se oko 8. U financijskom svijetu se smatra da su kompanije koje imaju taj omjer na razini između 6 i 8 vrlo rizične. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital