Mercator u 2018. planira 2,4 milijarde eura prihoda od prodaje

16.12.2017. 09:09 / Izvor: HINA
Mercator u 2018. planira 2,4 milijarde eura prihoda od prodaje

Mercator za iduću godinu planira investicije od 37,7 milijuna eura, od čega skoro polovicu za jačanje maloprodajnih kapaciteta.

Nadzorni odbor Mercatora prihvatio je planposlovanja koji predviđa povećanje prihoda i dobiti u idućim godinama, objavio je slovenski trgovački lanac u većinskom vlasništvu Agrokora. 

Za 2018. godinu planiran je prihod od prodaje u visini od 2,4 milijarde eura, s postupnim rastom i u slijedećim godinama, pa bi prihod u 2021. godini trebao iznositi 2,5 milijardi, objavio je Mercator  u priopćenju za javnost u srijedu.

Bruto dobit prije poreza i amortizacije (EBITDA) u idućoj godini trebala bi iznositi 97 milijuna eura, a prihodi Mercatora idućih bi godina po prihvaćenom poslovnom planu trebali rasti za tri posto godišnje.

Prihod Mercatora u 2016. godini iznosio je 2,37 milijardi eura, a u prvih devet mjeseci ove  godine 1,730 milijardi. Prema planu za iduću godinu, Mercator bi 56,2 posto prihoda trebao ostvariti u Sloveniji, 32,3 posto u Srbiji, 5,5 posto u Crnoj Gori i 5,1 posto u BiH. Najniži prihod iduće godine ostvarit će u Hrvatskoj jer je maloprodajna mreža nakon spajanja s Agrokorom prepuštena Konzumu, pa sada Mercator u Hrvatskoj ostvaruje samo prihode od nekretnina u svom vlasništvu.

Mercator za iduću godinu planira investicije od 37,7 milijuna eura, od čega skoro polovicu za jačanje maloprodajnih kapaciteta.

U idućoj godini kompanija će u više koraka nastaviti s prodajom poslovnog prostora, monetizacijom, od čega će utržak najvećim dijelom biti namijeniti smanjivanju financijskih obveza prema bankama.

Na taj će se način omogućiti i nove Mercatorove investicije, prvenstveno u novi logističko-distribucijski centar u Ljubljani, priopćio je Mercator.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital