Kapital / IZVJEŠTAJI

Metalski sektor BiH povećao izvoz za 14 %

19.02.2008. 09:33 / Izvor: Fena

Metalski sektor industrije BiH bilježi rast izvoza u 2007. od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ostvarni izvoz iznosi 3.078.959.479 KM i čini 50 posto od ukupnog izvoza BiH.

Najveći izvoznici i dalje su Aluminij Mostar, Mittal Steel Zenica, Global Ispat, VW, Prevent, TMD-AI i zauizmaju prvih šest mjesta u svukupnom izvozu privrede BiH.

Po područjima, najveći ostvareni izvoz bilježe Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton, te Hercegovačko-neretvanski, a najveći vanjskotrgovinski partneri su Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, Italija, Austrija.

"Očekivati je da će se i u ovoj godini nastaviti rast proizvodnje, a time i veći trend rasta izvoza", kazao je Feni sekretar Metalskog sektora Vanjskotrgovinske komore BiH Midhat Čehajić.

Uz rješavanje ključnih problema koji su već duže prisutni u privređivanju u bh. privredi, kao što su nedovoljno izdvajanje za tehnološki razvoj, neujednačenost propisa, rascjepkanost elektroenergetskog sistema, izrada strategija razvoja, a time i sektorskih oblasti, procjena je da bi metalski sektor povećao svoju konkurentnost za najmanje 30 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital