MF banci i Mikrofinu odobren kredit od sedam miliona eura

12.06.2013. 12:07 / Izvor: SRNA
MF banci i Mikrofinu odobren kredit od sedam miliona eura

Od ovog iznosa Mikrofin će dobiti četiri miliona eura, koja su namijenjena za kreditiranje malih preduzetnika iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, dok se MF banci odobrava tri miliona eura u svrhu podrške domaćim mikro i malim preduzećima.

Evropski fond za jugoistočnu Evropu /EFSE/ odobrio je Mikrokreditnom društvu "Mikrofin" i MF banci, kredit u ukupnom iznosu od sedam miliona eura, saopšteno je MF grupe.

Od ovog iznosa "Mikrofin" će dobiti četiri miliona eura, koja su namijenjena za kreditiranje malih preduzetnika iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, dok se MF banci odobrava tri miliona evra u svrhu podrške domaćim mikro i malim preduzećima.

U saopštenju se dodaje da će MF banka dobiti i tehničku pomoć od EFSE-a koja će omogućiti podizanje kreditne aktivnosti banke prema segmentu malih i srednjih preduzeća.

"EFSE sarađuje sa `Mikrofinom` već duže od 10 godina i zaista nam je drago da smo dio uspješne priče ove mikrofinansijske institucije. Podržavamo strategiju MF banke i `Mikrofina` koji uspješno kombinuju osnovne prednosti, koristeći sinergiju tamo gdje je to potrebno – kao što je npr. segment mikropreduzetništva", rekla je predsjedavajuća EFSE-a Monika Bek.

Predsjednik Nadzornog odbora MF banke i Upravnog odbora Mikrokreditnog društva "Mikrofin" Aleksandar Kremenović rekao je da je "Mikrofin" prešao dug put od 1997. godine, ali da su u ovom mikrokreditnom društvu uvjereni da ne mogu živjeti samo od stare slave, već da trebaju kontinuirano raditi na unapređenju svojih proizvoda i obezbjeđenju najbolje moguće usluge klijentima.

"Mislim da smo na pravom putu što dokazuje i povjerenje koje dobijamo od EFSE-a", istakao je Kremenović.

Mikrofin, kao jedna od najvećih mikrofinansijskih institucija u BiH, osnovala je MF banku u julu 2010. godine.

Cilj MF grupe je izgradnja efikasne sinergije između mikrokreditne organizacije i banke specijalizovane za segment malog i srednjeg preduzetništva u smislu obezbjeđenja visoko kvalitetnih finansijskih usluga različitim strukturama klijenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital