Kapital / IZVJEŠTAJI

MICROSOFT BiH - INOVACIJAMA DO RAZVOJA: Održana konferencija o inovacijama u informacionim tehnologijama po drugi put u BiH

18.03.2008. 14:56 / Izvor: Pristop BH

Microsoft BiH je danas u sarajevskom hotelu Holiday Inn, organizovao jednodnevnu konferenciju o inovacijama u informacionim tehnologijama pod nazivom „Innovation Forum for Growth“.

Konferencija je bio najprikladniji način da se održe specijalne prezentacije za bosanskohercegovačke vladine institucije, privrednike i medije na kojoj su bili u prilici da saznaju sve o inovacijama na polju informacionih sistema te ekonomskim učincima inovacija. Govornici ovog značajnog foruma su bili: gosp. Igor Davidović, Vijeće ministara BiH, Goran Radman, predsjednik Microsoft-a za Jugoistočnu Evropu, Veronika Prikrylova, direktorica Clustera 4 Centralnoj i Istočnoj Evropi, Maida Agić, AmCham, predstavnici eGovernment projekata u Vladi RS i FBiH, Microsoft partneri Lanaco Kompjuteri i Komunikacije i BBS, te direktorica Microsoft BiH, Lejla Zukić Krivdić koja je između ostalog tokom svog izlaganja naglasila sljedeće: „ Inovacije su nerazdvojni dio naše korporacije i ja sam veoma ponosna da taj duh inovativnosti možemo podijeliti sa našim sugrađanima u BiH, i da zajedno sa našim partnerima imamo priliku raditi na projektima koji će unijeti neke promjene u poslovanju, ali i u svakodnevnom životu ljudi. 2007. godina je obilježena novim proizvodima Windows Vista i Office 2007, a ovu godinu će obilježiti novi proizvodi Windows Server 2008, Visual Studio 2008 i SQL Server 2008.“

Goran Radman, predsjednik Microsoft-a za Jugoistočnu Evrope je izjavio sljedeće: „Microsoft korporacija potiče inovacije u cijelom svijetu, a u protekloj godini Microsoft BiH je već preuzeo istovjetnu ulogu u ovoj zemlji. Otvaranjem ureda u BiH, Microsoft je prepoznao ovo tržište kao vrijedno ulaganja i sigurni smo da ćemo dati naš doprinos za dalji razvoj bh. IT tržišta.“

Osim novina koje nam dolaze iz Microsoft korporacije bilo je interesantno čuti izlaganje Maide Agić, predsjednika komiteta za zaštitu intelektualnog vlasništva AmCham-a koja je istakla sljedeće: „Bosna i Hercegovina zauzima 119. mjesto u svjetskom poretku zaštite intelektualnih prava i svijest je na veoma niskoj razini. Ipak komitet za zaštitu intelektualnog vlasništva AmCham-a ulaže konstantne napore u promicanju svijesti o zaštiti intelektualne svojine, kao veoma bitnom faktoru za dalji razvoj BiH i privlačenju stranih investicija.

Današnji forum je bio jedinstvena prilika da predstavimo naše aktivnosti, kako na polju formiranja institucija koje tretiraju informatiku na nivou Republike Srpske, tako i na polju implementacije eGovernment rješenja. Naš cilje je sasvim jasan: aktivirati institucionalne mehanizme koji će omogućiti ubrzan razvoj informatike, a eGovernment servisima obogućiti brži, bolji i efikasniji rad institucija koji će proizvesti opšte zadovoljstvo korisnika,“ istaknuo je Krsto Grujić, rukovodilac Sektora za IT u Vladi Republike Srpske.

Nakon dvije godine rada mreža Microsoft partnera u Bosni i Hercegovini je impresivna. Registrovano je preko 200 partnerskih kompanija. Po podacima iz IDC studije o ekonomskim učincima IT u BiH, 1 konvertibilna marka prihoda Microsoft-a u BiH generira 15,19 konvertibilnih maraka lokalnim IT kompanijama koje su vezane za Microsoft.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital