Kapital / BH BERZE

Mikrokreditne organizacije iz BiH među najboljima u svijetu

28.12.2007. 08:51 / Izvor: Nezavisne novine

Čak pet mikrokreditnih organizacija iz BiH uvršteno je među 50 najboljih društava za mikrofinansiranje u svijetu za prošlu godinu, u izboru uglednog američkog poslovnog magazina "Forbes", prvenstveno zahvaljujući odličnom povratu na kapital i plasman.

Najbolja MKO iz BiH na svjetskoj listi TOP 50 magazina koji je poznat po objavi lista najbogatijih ljudi i najuspješnijih kompanija u svijetu je EKI iz Sarajeva, koja je zauzela 14. mjesto među ukupno 641 analiziranim društvom. Ostali bh. predstavnici na svjetskoj rang-listi su sarajevski "Partner", koji je svrstan na 18. mjesto, banjalučki "Mikrofin" na 24, tuzlanski MI-BOSPO na 32. i sarajevski "Sunrise" na 39. mjestu.

BiH se po zastupljenosti na listi najuspješnijih MKO nalazi na visokom trećem mjestu, odmah iza Indije i Bangladeša, koje imaju po sedam društava. Od zemalja bivše Jugoslavije, na listi se nalaze i dvije MKO iz Srbije (od čega jedna na Kosovu) i jedna iz Crne Gore.

Kriterijumi ocjenjivanja MKO bili su veličina njihovog kreditnog portfelja, efikasnost koja uzima u obzir operativne rashode i troškove za korisnike kredita u odnosu na BDP zemlje, rizik koji se odnosi na kvalitet portfelja, te povrat na akcijski kapital i imovinu u čemu su društva iz BiH bila ubjedljivo najbolja.

"To je sjajna vijest koja potvrđuje naš trud da radimo dobro i transparentno, te zadovoljavamo svrhu postojanja i našu misiju", kazala je Sadina Bina, generalni direktor EKI-ja, koji ima 57 organizacionih jedinica širom BiH.

U toj MKO navode da su ove godine isplatili više od 33.000 kredita u vrijednosti od oko 138,8 miliona KM. Od ukupnog broja plasiranih kredita, 45 odsto je otišlo za razvoj poljoprivrede, oko 43 odsto za mala i srednja preduzeća, dok je ostatak usmjeren za rekonstrukciju kuća povratnicima i unapređenje životnog standarda. U svom radu, ističu, posluju s izrazito niskim procentom kreditnih gubitaka od 0,4 odsto na ukupni portfelj.

"Iako su krediti dobro obezbijeđeni, radilo se i na tome da garancije budu što fleksibilnije i da ih klijenti mogu lakše obezbijediti", navode u EKI-ju, dodajući da se procedura dobijanja kredita sve više pojednostavljuje.

U banjalučkom "Mikrofinu", najvećoj MKO u BiH, ističu uspjeh cijelog domaćeg mikrofinansijskog sektora.

"Činjenica da se BiH po brojnosti MKO među prvih 50 na listi nalazi odmah iza Indije i Bangladeša, zemalja koje imaju tridesetogodišnje iskustvo u toj oblasti, govori sama za sebe", kaže Braco Erceg, pomoćnik direktora "Mikrofina".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital