Kapital / IZVJEŠTAJI

Milenko Cvijanović, direktor m:tela - Broj korisnika porastao na 800.000 korisnika

07.11.2007. 13:53 / Izvor: Investitor

Milenko Cvijanović, izvršni direktor Telekoma Srpske za mobilnu mrežu (m:tel), u ekskluzivnom razgovoru kaže da je broj korisnika mobilne telefonije ove kompanije znatno porastao u posljednja četiri mjeseca.

Gospodine Cvijanović, kada je Telekom Srbije nedavno preuzeo Telekom Srpske krenuli ste sa jakom marketinškom akcijom na ovdašnjem tržištu. Kakvi su rezultati te akcije?

CVIJANOVIĆ: Pa evo, mogao bih reći da smo mi dostigli broj od 800 hiljada korisnika mobilne mreže u ovom periodu. To nam je trenutno ukupni broj korisnika koji je dostignut u pomenutom periodu. Ako to poredimo sa podatkom prije početka ove akcije, odnosno prije preuzimanja Telekoma Srpske kada je broj korisnika bio manji od 630 hiljada, onda je to značajan rezultat. To, naravno, nije rezultat samo jakih marketinških aktivnosti, već to prati i realizacija investicionih planova kako bi ravnomjerno širili kompaniju u svim segmentima.

Imate li slučajno podatke o broju korisnika u FBiH?

CVIJANOVIĆ: Što se tiče FBiH, prije preuzimanja kompanije mi nismo gotovo ni bili prisutni na ovom području, osim dijela pokrivenosti mreže. Dio ovog rasta o kojem sam maloprije govorio, nekih tridesetak posto, ostvaren je u FBiH. No, svakako mi tu imamo još dosta posla, posebno oko širenja distributivnih kanala, te ćemo ove aktivnosti koje vodimo nastavit ćemo i dalje voditi, što će stvoriti interesantnu situaciju na tržištu. Evo, već sama naša pojava je uticala da su druga operatora, BH Telecom i HT Mostar, krenu jače sa kampanjama. Realno je da tržište BiH liči na ova naša dva tržišta u okruženju i ja očekujem da će se tržišna utakmica, ne samo s naše strane nego i od ova dva druga operatera, još više intenzivirati.

Vidimo da vam rezultati poslovanja idu uzlaznom linijom.

CVIJANOVIĆ: To bi ustvari trebala komentarisati direktorica za finansije, ali evo mogu da kažem da su oni pozitivni. Od momementa preuzimanja ostvaren je značajan rast u svim segmentima poslovanja kompanije, od broja korisnika pa do prihoda.

Znači, broj korisnika je porastao sa 630 na 800 hiljada. Koliki vam je tržišni udjel u BiH?

CVIJANOVIĆ: Da, broj korisnika porastao je sa 630 na 800 hiljada i to za samo četiri mjeseca. Mi dakle pratimo trend grupe, gdje naprimjer imamo veliki rast na tržištu Crne Gore. Što se tiče tržišnog udjela, prema našim procjenama mi trenutno imamo oko 35 posto tržišta mobilne mreže, što je znatan rast od trenutka preuzimanja kompanije.

A koliki je tržišni udjel BH Telecoma?

CVIJANOVIĆ: Ovo je dakle naša procjena. Mi procjenjujemo da BH Telecom trenutno ima oko 47 posto tržišta, a HT Mostar, odnosno Eronet, oko 18 posto. To sada kad saberete trebalo bi da iznosi sto (smijeh).

Napisao: Eldar Dizdarević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital