Milijuni Željeznicama bez znanja Parlamenta

21.07.2016. 09:27 / Izvor: Dnevni list
Milijuni Željeznicama bez znanja Parlamenta

Revizori Ministarstvu prigovaraju i to što nije izvršen nadzor nad namjenskim korištenjem dodijeljenih sredstava na ime "Subvencija javnim poduzećima".

Federacija BiH ima konstantan problem sa Javnim poduzećem Željeznice FBiH, no  bez obzira na stalnu podršku ne vide se pomaci na bolje. U izvješću o financijskoj situaciji u Ministarstvu prometa i veza na čijem čelu je Denis Lasić ogroman prostor posvećen je upravo Željeznicama i nepravilnostima u postupanju poduzeća, ali i nepravilnostima koje čine vlasti kod ophodnje prema ovom problemu.

PROBLEM ŽELJEZNICA

U izvješću su se revizori osvrnuli na popravak 14 električnih lokomotiva i spor sa hrvatskim Končarom, realizaciju projekta Nabava vagona nagibne tehnike Talgo, projekt obnove željeznica itd. Ovi projekt vrijedni su nekoliko stotina milijuna maraka, a njihovom završetku ne nazire se kraj.

Federalni revizori navode kako je Ministarstvo u prošloj godini Željeznicama doznačilo sredstva za financiranje održavanja željezničke infrastrukture (19.240.000 KM) i sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog, putničkog i kombiniranog prometa (2.100.000 KM) bez zaključenog godišnjeg ugovora i Plana poslovanja koji je trebao odobriti Parlament FBiH.

Navode i kako Željeznice iz godine u godinu predlažu nerealne planove, zbog čega se isti i ne usvajaju od strane nadležnih organa i institucija. Obzirom na ovako sačinjene planove ne zaključuju se pravovremeno ugovori za financiranje održavanja željezničke infrastrukture i sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa.

NEPRAVILNOSTI

Pored evidentnog problema sa Željeznicama revizori Ministarstvu prigovaraju i to što nije izvršen nadzor nad namjenskim korištenjem dodijeljenih sredstava na ime „Subvencija javnim poduzećima“ koje se financiraju iz tekućih transfera u iznosu 1.070.565 KM sukladno potpisanom ugovoru između Ministarstva i JP“B&H Airlines“ Sarajevo. Navode i to da nadzor nad implementacijom razvojno – investicijskih projekata iz Aneksa Proračuna FBiH za 2015. godinu u nadležnosti Ministarstva u vrijednosti od 127.106.341 KM nije izvršen sukladno Zakonu o izvršavanju Proračuna FBiH za 2015. godinu.

Troškovi i rasipanje državnog novca prigovoreni su i Lasićevom ministarstvu, a posebno je skrenuta pozornost na trošak koji se tiče ugovora o djelu u iznosu od 73.959 KM koji su zaključivani za poslove koji su u nadležnosti Ministarstva i koji su utvrđeni Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Skrenuta je pozornost i na neutrošena sredstva FBiH koja se nalaze na posebnom namjenskom računu u okviru JRT-a FBiH i na posebnom računu JP Ceste FBiH odakle se vrši plaćanje obveza prema izvođačima radova. Ista su na kraju iznosila 5.700.379 KM. Iako je konstatirano da postoji zastoj prilikom realizacije određenih projekata, u izvješću koji je od strane ministarstva predstavljen Vladi FBiH nisu konstatirani problemi u implementaciji projekata, niti su dati prijedlozi mjera za prevazilaženje nastalih problema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital