Milionska kazna PayPalu, odšteta klijentima

22.05.2015. 09:44 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Milionska kazna PayPalu, odšteta klijentima

PayPal će platiti kaznu od 10 i odštetu klijentima od 15 miliona dolara zbog neovlaštenog upisivanja korisnika na PayPal Credit.

Američki Ured za zaštitu finansijskih klijenata (CFPB) kaznio je kompaniju PayPal sa 25 miliona dolara zbog neovlaštenog upisivanja korisnika tog sistema elektronskog plaćanja na kreditnu uslugu PayPal Credit, a da ih o tome nije obavijestila.

Kako prenosi portal Business Insider, 15 miliona dolara je namijenjeno obeštećenju korisnika PayPala koji su "greškom" stavljeni na listu klijenata za program odloženog plaćanja PayPal Credit, a drugih 10 miliona dolara je kazna.

CFPB je saopćio da ima mnogo potrošača koji su pokušali da se prijave za običan PayPal račun ili da obave online kupovinu, a upisani su kao korisnici za uslugu odloženog plaćanja bez njihovog znanja, prenosi Tanjug.

Neefikasno posredovanje

Kompanija također nije pravilno knjižila plaćanja i neefikasno je posredovala u sporovima koje su njeni korisnici imali sa trgovcima ili kompanijama zbog neizmirivanja računa, naveo je CFPB u saopćenju.

Ured tvrdi da su oštećeni deseci hiljada klijenata.

PayPal Credit je servis koji omogućava odloženo plaćanje računa u periodu od nekoliko mjeseci, ali se za tu uslugu plaća mjesečna kamata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital