Kapital / IZVJEŠTAJI

Ministarstvo privrede i Privredna komora KS analizirali privredna kretanja u Kantonu Sarajevo

24.07.2008. 14:11 / Izvor: Privredna komora KS

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo organizirali su danas zajedničku press-konferenciju posvećenu aktuelnim privrednim kretanjima u Kantonu Sarajevo u prvom polugodištu ove godine, ističući da bi ovakav vid saradnje trebao biti pozitivan primjer i ostalim nivoima vlasti.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić osvrnuo se ukratko na ocjenu Svjetske banke, prema kojoj su uslovi za poslovanje i strana ulaganja u Sarajevu veoma loši. S druge strane, naveo je rezultate nedavno provedenog istraživanja poslovnog povjerenja u Kantonu Sarajevo koji pokazuju da u privredi, na bazi percepcije menadžera, preovladava poslovni optimizam, te da privreda KS-a ima stabilnu postavku.

Međutim, uslovi poslovanju mogu i trebaju biti mnogo bolji naročito u pogledu efikasnijeg otklanjanja barijera u odvijanju biznisa, a koje su sadržane u zajedničkim prijedlozima Vlade i Komore upućene svim nivoima vlasti.

Kako je istakao predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Kemal Grebo, privreda Kantona Sarajevo je, u prvom polugodištu tekuće godine ostvarila pozitivne tendencije u industrijskoj proizvodnji, prometu u trgovini na malo, cestovnom prevozu roba, turizmu, broju zaposlenih radnika, stopi nezaposlenosti i prosječnoj neto plaći. Negativne tendencije zabilježene su u rastu cijena, povećanju cijene nafte i raznih građevinskih materijala, i u oblasti šumarstva.

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena KS-a ostvarena je u iznosu od 1.491 milion KM što je za 25,92% više nego u istom periodu 2007. godine i što predstavlja skoro 1/3 ukupne spoljnotrgovinske razmjene Federacije BiH (29,71%). Vodeći partneri u vanjskotrgovinskoj razmjeni Kantona Sarajevo i dalje su Hrvatska, Njemačka i Slovenija. Ukupan izvoz je veći za svega 2,46% i iznosi 249 miliona KM. Ukupan uvoz u prva četiri mjeseca ove godine povećan je za čak 32,01% i iznosi 1.242 miliona KM što je više od trećine uvoza Federacije BiH. Prezentirani podaci o izvozno-uvoznim aktivnostima privrede Kantona Sarajevo, za prva četiri mjeseca 2008. godine govore da je i dalje prisutan značajan deficit u vanjsko/spoljnotrgovinskoj razmjeni privrede Kantona Sarajevo (993. mil. KM). Ukoliko se ne nastavi trend povećanja proizvodnih aktivnosti, zaposlenosti i izvoza, ne mogu se očekivati značajniji pomaci u ovom segmentu.

"Privredna komora Kantona Sarajevo je ovih dana pokrenula značajna pitanja vezana za opstanak naših kompanija na tržištu. Stoga, samo koordiniranom aktivnošću poslovnog sektora i nadležnih drzavnih organa može se doći do pozitivnih pomaka", istakao je u svom obraćanju novinarima Kemal Grebo.

Ovom prilikom naveo je neke od aktuelnih inicijativa Komore za unapređenje ambijenta poslovanja, a koje se odnose na veće uključivanje predstavnika privrede u timove za vođenje pregovora sa EU, izmjenu tenderskih uslova, metodologiju obračuna i naplate razlike u cijeni za izvođenje građevinskih radova, izmjenu Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju i nedostatak stručnih kadrova u privredi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital