Kapital / IZVJEŠTAJI

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju: Republika Srpska ove godine dobila više od 2 mil. KM bespovratne pomoći

15.10.2009. 08:43 / Izvor: Glas Srpske

Javni sektor Republike Srpske u toku ove godine dobio je više od dva miliona maraka bespovratne pomoći, dok je prošle godine taj iznos iznosio više od četiri miliona maraka, podaci su Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

U Ministarstvu ističu da ukupan iznos bespovratne pomoći koji je Srpska dobila za sve sektore nije moguće precizno utvrditi. Dodaju da je u toku ove godine u Registru donacija u javnom sektoru evidentirano 2.279.199 maraka donacija.

U ovom registru u 2008. godini evidentirano 4.441.818 maraka bespovratnih sredstava.

Najveći donatori koji su u navedenom periodu ulagali u Srpsku su Japan, SAD, Kanada, Danska, Španija.

- Pored njih, među značajnijim donatorima u Srpskoj su i Norveška, Evropska unija, SIDA, UNICEF, UNDP, USAID, DFID, SDC, UNHCR - kazali su u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Kada je riječ o donacijama u javni sektor, prošle i ove godine, najviše sredstava dobili su sektori energetike i to 2.730.483 maraka.

- Novac je iskorišćen u obnovu elektoenergetskih mreža po opštinama, poboljšanju uslova rada krim tehnike, te nabavke opreme - rekli su u Ministarstvu.

Sektor vodoprivrede sa 1.763.429 maraka, dodaju u Ministarstvu, drugi je po visini donacija.

- Tu su još i sektor zdravstvene zaštite sa 1.166.188 maraka donacija, prije svega za medicinsku opremu, poboljšanje zdravstvenih usluga, zaštitu djece, nabavku vakcina - precizirali su u Ministarstvu.

Pravosuđe je 615.855 maraka donacija iskoristilo za opremanje sudova, kompjuterizaciju i poboljšanje uslova rada, a sektor trezora nepovratna sredstva u iznosu od 208.719 maraka uložili su u nabavku IT opreme.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju navode da je iz IPA programa pomoći Evropske komisije za 2009. godinu, za razvoj infrastrukture, Srpskoj donirano 17,5 miliona evra. Od tih sredstava za željeznički koridor 5C Doboj – Šamac izdvojeno 2,5 maraka, a za Mahovljansku petlju pet miliona maraka. Opština Bijeljina dobila je od Evropske banke za obnovu i razvoj 3,5 miliona maraka, dok jer za hidroelektrane u Doboju izdvojeno 5,5 miliona maraka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital