Miodrag Ilić, direktor "Nil Data Communications" - IT podrška u regionu bivše SFRJ

02.03.2010. 10:16 / Izvor: eKapija.ba
Miodrag Ilić, direktor 'Nil Data Communications' - IT podrška u regionu bivše SFRJ

(Miodrag Ilić)

"Nil Grupa" jedan je od lidera u IT sektoru Slovenije. U 2009. godini, kad je ta Grupa proslavljala 20 godina poslovanja, na tržištu Srbije je registrovana i kompanija "Nil Data Communications", ćerka firma "Nil Grupe".

O tome koliko su zadovoljni prvom godinom poslovanja, brzim napredovanjem u saradnji sa "Cisco" integratorom i najvažnijim realizovanim projektima, za "eKapiju" govori direktor kompanije Miodrag Ilić.

- Postojimo nepunih deset meseci na tržištu Srbije, i za to vreme smo uspostavili značajne kontakte kako u Srbiji, tako i u regionu. Fokus poslovanja nam je na zahtevnom segmentu "Service Provider", kao i "Enterprise tržištu".

Na prvi pogled moglo bi se reći da je vaše poslovanje usko vezano za saradnju sa kompanijom "Cisco"?

- Većina opreme koju koristimo je "Ciscova" oprema. Takođe, trudimo se da zaslužimo što više sertifikata te kompanije. Nedavno smo promovisani i kao "Cisco SP Video Partner".
("Nil Data Communications" tim)

Kakve prednosti u poslovanju vam donosi "Cisco" sertifikacija?

- Kompanija koja nema određene sertifikate nema pravo da naručuje opremu od "Cisco"-a. Takođe, "Cisco" ima deo sajta koji se zove "Partner lokator", preko kojeg ukucavanjem ključnih reči dobijate kompanije koje su sertifikovane i koje su najbolje u traženoj oblasti. Tako "Cisco" ima ulogu medijatora, budući da u brojnim državama ima lokalna predstavništva preko kojih može da utiče na potencijalne partnere.

"Nil Grupa" sarađuje sa mnogim međunarodnim i globalnim kompanijama, od kojih neke posluju i u Srbiji. Da li ste vi, kao "Nil Data Communications" uspostavili saradnju sa tim kompanijama?

- Pokušali smo da uspostavimo lokalni kontakt sa kompanijama sa kojima "Nil Grupa" ima međunarodnu saradnju. Naravno, ponekad se javljaju i problemi, jer svako lokalno predstavništvo ima određeni nivo samostalnosti. Duboko verujemo u profesionalni odnos i ljudski kadar koji imamo ovde, da smo potpuno kompetentni da radimo bilo koji projekat koji na međunarodnom nivou radi "Nil Grupa" i ovde u Srbiji.

Radimo sa određenim brojem slovenačkim kompanija koje posluju u Srbiji: "Merkur", "Mladinska knjiga" i "Trimo". Sa nekim drugim kompanija nažalost ne sarađujemo, ipak kratko poslujemo.

Koji su najznačajniji realizovani projekti kompanije "Nil Data Communications"?

- Naše najveće angažovanje prošle godine bilo je projektovanje i instalacija Digitalnog HeadEnd u kompaniji K.D.S. u Novom Sadu. Ekipa naših inženjera na čelu sa Markom Radovićem i ekipa inženjera iz K.D.S. koju je predvodio Nenad Vorgučin, izvela je ovaj projekat potpuno samostalno, među prvima u regionu, čime se kompanija K.D.S. uvrstila u vodeće ponuđače digitalne televizije u zemlji.

Drugi značajan projekat je uvećanje Internet kapaciteta, u jednom o najvećih kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini, grupaciji kompanija HS, HKB i M&H Company iz Sarajeva. Zahvaljujući ukazanom poverenju i ove godine radimo na važnom projektu povećanja Internet bezbednosti na mreži kablovske HS, kao i ukupnom povećanju Internet kapaciteta.

"Nil Grupa" osim sedišta u Sloveniji i vaše kompanije u Srbiji poseduje i kompanije u Hrvatskoj, Austriji, ali i SAD i Južnoj Africi. Gde je fokus polovanje Grupe, ali i vaše kompanije?

- Želimo da raširimo operacije na zemlje bivše SFRJ. To je deo naše vizije i misije - da damo adekvatnu IT podršku svim kompanijama koje u nama vide adekvatnog partnera. Za sada pokrivamo Srbiju, BiH i nastojimo da se pozicioniramo i u Crnoj Gori. Ali i Grupi je fokus Balkan, pa ostatak Evrope i Afrika. Naime, "Cisco" je nedavno svoju pažnju usmerio na Afriku, kao tržištu sa najbržim rastom u IT razvoju, a budući da je "Nil Grupa" fokusirana na "Cisco", vrlo često prati i fokuse tog IT integratora.

Kakvi su planovi kompanije za naredni period?

- Planiramo da se što više približimo najvećim konkurentima na tržištu, a to su kompanije "Saga", MDS, koji su kod kompanije "Cisco" sertifikovane kao gold partneri. Naime, "Cisco" prepoznaje obične registrovane, selektovane, premier, silver i gold partnere. Mi smo za tri meseca došli do pozicije premier partner. Sada radimo na uvođenju ISO standarda koji je neophodan da bismo postali silver partner. "Nil" u Sloveniji je preko 10 godina gold partner i to jedan od prvih u Evropi. Zbog toga je i nama gold partnerstvo jedan od strateških ciljeva, kako bi se tako približili svim konkurentima na srpskom tržištu, ne samo po specijalizacijama, već i u veličini tržišnog učešća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital