Misija MMF-a okončala posjetu Bosni i Hercegovini

21.11.2017. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Misija MMF-a okončala posjetu Bosni i Hercegovini

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahija posjetila je Bosnu i Hercegovinu od 7. do 21. novembra.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahija posjetila je Bosnu i Hercegovinu od 7. do 21. novembra kako bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i srednjoročnim perspektivama u okviru Konsultacija po članu IV za 2017. godinu, kao i o politikama za prvi pregled ekonomskog programa BiH koji je podržan MMF-ovim proširenim aranžmanom (EFF).

Ilahi je nakon posjete naglasio da ekonomija BiH doživljava ciklični oporavak koji je ipak slabiji u odnosu na ostatak istočne Evrope, dodajući da izvoz kao i doznake iz inostranstva bilježe porast, a očekuje se i rast inflacije u 2017. godini.

"Iako je održana makroekonomska stabilnost, osnovni cilj programa, podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta, je i dalje u velikoj mjeri neriješen. Primjetan je napredak ostvaren u pripremi fiskalno odgovornih nacrta budžeta entiteta za 2018. godinu, te MMF podstiče vlasti da blagovremeno te u skladu s preporukama osoblja MMF-a, završe proces pripreme budžeta institucija BiH", kazao je Ilahi.

Kada su u pitanju provedbe strukturalnih reformi ostvaren je određeni napredak, istaknuo je Ilahi, posebno na nivou entiteta, ali provođenje nekih od ključnih mjera iz programa se odvija mnogo sporijim tempom od očekivanog.

U saopćenju Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a podsjeća se da prethodne mjere za prvi pregled programa obuhvataju usvajanje entitetskih budžeta za 2018. godinu, kao i usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH izmjene zakona kojim će se povećati akcize na gorivo.

"Ovo je neophodno kako bi se odblokirao najveći paket vanjskog finansiranja koji je odnedavno na raspolaganju za ključne investicije u infrastrukturu. Kontinuirano kašnjenje u tom pogledu je usporilo ekonomski oporavak i uticalo na izglede za brži rast i otvaranje novih radnih mjesta", pojašnjeno je.

Također, usvajanje novog Zakona o osiguranju depozita u Parlamentarnoj skupštini BiH jedan je od uvjeta, a s obzirom na to da su već usvojeni entitetski zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo, a odsustvo ovog zakona odgađa modernizaciju legislative bankarskog sektora u BiH.

Uvjet je i iniciranje procesa temeljite procjene vrijednosti (due diligence) za telekomunikacijske kompanije, BH Telecom i HT Mostar od Federalne vlade.

"Potrebno je i da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvoji kvartalne koeficijenate za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza te poravnanje međuentitetskih dugovanja. Ispunjavanje ovih prethodnih mjera u narednim sedmicama je od ključnog značaja da bi se program vratio na pravi kolosijek. Osoblje MMF-a je na raspolaganju vlastima pružiti pomoć u ovom pogledu", istaknuto je u saopćenju Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital