Mjere za sprečavanje virusa utiču i na berzanske promete

Kapital / BH BERZE

Mjere za sprečavanje virusa utiču i na berzanske promete

24.03.2020. 09:31 / Izvor: Akta.ba

Mjere koje su preduzete za sprečavanje širenja virusa utiču i na promete na berzama, potvrdio je za Akta.ba direktor Banjalučke berze Milan Božić.

"Banke i brokerske kuće nastoje da organizuju poslove na način koji neće ugroziti živote zaposlenih i klijenata, što utiče i na smanjenje aktivnosti na berzi. Ovo smanjenje je privremenog karaktera, jer se vrlo brzo može oćekivati pojačan obim trgovanja dužničkim instrumentima od strane institucionalnih investitora. Građanima preporučujemo korišćenje mobilnih i internet aplikacija  (mTrader ili eTrader)  ili elektronske pošte za davanje naloga brokerskim kućama", kazao je on.

Napominje i da širenje virusa utiče na poslovanje preduzeća i vrijednost njihovih akcija, te da na razvijenim tržištima postoji velika neizvjesnost u pogledu vremena trajanja pandemije i brzine oporavka.

"Optimizam donekle ulivaju mjere koje do sada još nisu viđene da se pomogne privredi, zdravstvenom sektoru i stanovništvu. Vjerujem da će i mjere koje se kod nas najavljuju pomoći preduzećima da lakše prebrode krizu u kratkoročnom  periodu. Za potpuni oporavak potrebno je da već danas počnemo razmišljati o mjerama za podsticanje proizvodnje kako bismo otklonili ogromne spoljnotrgovinske debalanse", ističe Božić.

Govoreći o preduzetim mjerama na Banjalučkoj berzi navodi da su uvedene sve neophodne mjere za nesmetano poslovanje u skladu sa preporukama nadležnih institucija. 

"Banjalučka berza ima razvijene informacione sisteme koji omogućavaju radnicima da obavljaju redovne aktivnosti od kuće.  Broj radnika koji imaju obavezu dolaska u poslovne prostorije je sveden na minimum. Vodili smo računa da na posao ne dolaze radnici koji mogu biti više ugroženi infekcijom, kao i oni čiji članovi domaćinstva mogu biti ugroženi.  Naložene su i dodatne mjere dezinfekcije", zaključuje Božić.

S.B.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital