MMF: Godišnji pad BDP-a u BiH bit će nešto veći od pet posto

12.10.2020. 14:57 / Izvor: Agencije
MMF: Godišnji pad BDP-a u BiH bit će nešto veći od pet posto

Sada je stanje bolje nego što je bilo na proljeće, kaže dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda Andrew Jewell.

Ekonomija Bosne i Hercegovine ove bi godine zbog pandemije COVID-19 mogla pasti više od pet posto, ali Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je pomoći u oporavku, najavo je dužnosnik te organizacije Andrew Jewell.

Prema podacima koje je početkom oktobra objavio Zavod za statistiku Bosne i Hercegovine, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine bio je 9,3 posto u poređenju s istim razdobljem 2019. godine.

Istovremeno je u drugom kvartalu BDP Bosne i Hercegovine pao za 10,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.

Pregovori nakon lokalnih izbora

Jewell, koji je na čelu ureda MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, rekao je za banjalučke Nezavisne novine da je sada stanje u Bosni i Hercegovini ipak bolje nego proljetos, jer se ekonomija djelimično oporavila od prvobitnih udara, prenosi Hina.

"Sada je stanje bolje nego što je bilo na proljeće. Trenutno smo u procesu revidiranja naše procjene rasta. Proljetos smo iznijeli procjenu da će ekonomija pasti za pet posto. Uskoro ćemo iznijeti naše nove procjene, mislim još tokom ovog mjeseca. Procjene će pokazati blagu korekciju prema dolje, dakle, veći pad od pet posto", kazao je Jewell.

Potvrdio je da su predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine iskazali zanimanje za novi ugovor o stand-by aranžmanu s MMF-om, jer im je nužna finansijska podrška za prevladavanje sadašnje krize, ali i za provedbu reformskih i razvojnih ciljeva.

"Koliko sam shvatio, oni ne mogu provesti svoj makroekonomski program ako ne bude bio zaključen aranžman s MMF-om", rekao je Jewell.

Najavio je da će se o tome pregovarati tek nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 15. oktobra, a bude li sve teklo po planu, novi bi sporazum mogao biti zaključen u januaru 2021. godine.

"Fokus programa bit će odgovor na pandemiju", kazao je Jewell i objasnio da će novi aranžman MMF-a i Bosne i Hercegovine ipak biti sklopljen za razdoblje od tri godine, pa će se odnositi i na podršku strukturalnim reformama.

Bosna i Hercegovina je posljednji stand-by aranžman s MMF-om sklopila 2016. godine, upravo radi lakše provedbe reforma.

Jednokratna intervencija u maju

Ugovor je bio vrijedan nešto više od 500 miliona eura, no isplaćena je tek trećina planiranih sredstava, jer je MMF procijenio da se reforme ne provode na dogovoreni način, pa je sporazum otkazan 2018. godine.

U maju ove godine MMF je jednokratno intervenirao, osiguravši Bosni i Hercegovini 330 miliona eura hitne pomoći za suočavanje s pandemijom, što je državna vlast uglavnom iskoristila za krpljenje budžetskih rupa.

Novi stand-by aranžman, prema projekcijama vlasti u Bosni i Hercegovini, trebao bi biti vrijedan otprilike kao onaj od prije četiri godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital