MMF: Počeli pregovori sa BiH o 1,5 milijardi maraka

26.11.2020. 13:30 / Izvor: N1
MMF: Počeli pregovori sa BiH o 1,5 milijardi maraka

ijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda 1,5 milijardi maraka, kao pomoć za rješavanje krize izazvane virusom korona.

"Mi smo već počeli pregovore i nadamo se da ćemo ih zaključiti u prvoj polovini decembra. Ako se sve bude odvijalo po planu, Izvršni odbor MMF-a bi moga odobriti program u januaru ili februaru 2021. godine", kazao je za N1 Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Jewell je otkrio kako su vlasti u BiH tražile trogodišnji prošireni aranžman (Extended Fund Facility—EFF) u vrijednosti od blizu 1,5 milijardi KM.

Dodao je da se uslovi za dobijanje kredita "trebaju finalizirati".

"Međutim, mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, finansijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim finansijama i digitalizacije", naveo je Andrew Jewell.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda 1,5 milijardi maraka, kao pomoć za rješavanje krize izazvane virusom korona.

Ekonomisti su kritikovali ovaj potez VM-a BiH ocijenivši da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH "nije dobro osmišljen".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital