MMF Srbiji na raspolaganje stavio 64,9 miliona eura

31.08.2017. 10:15 / Izvor: Agencije
MMF Srbiji na raspolaganje stavio 64,9 miliona eura

Srbijanske vlasti su najavile da ne namjeravaju povlačiti sredstva raspoloživa u okviru aranžmana, napominje se u saopćenju.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda je saopćio da je uspješno završio sedmu reviziju ekonomskih rezultata Srbije u okviru standby aranžmana sa Srbijom.

Prema ocjeni MMF-a, u Srbiji su ostvareni dobri makroekonomski rezultati, BDP je na višem nivou nego prije krize, a prema reviziji, uslovi na tržištu rada se popravljaju.

Kako se navodi u saopćenju, inflacija je i dalje unutar ciljnog koridora, a deficit bilansa tekućih transakcija zabilježio je pad.

MMF ocjenjuje da je u isto vrijeme neophodna izgradnja jačih institucija i dalji napredak u realizaciji programa strukturnih reformi za unapređenje ekonomske efikasnosti, ubrzavanje ekonomskog rasta zasnovanog na privatnom sektoru, kao i za ubrzavanje konvergencije kako bi se postavila osnova za članstvo u EU.

Završetak revizije će staviti dodatnih 64,9 miliona eura na raspolaganje Srbiji u okviru standby aranžmana, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 918,5 miliona eura.

Srbijanske vlasti su najavile da ne namjeravaju povlačiti sredstva raspoloživa u okviru aranžmana, napominje se u saopćenju.

Poboljšanje poslovne klime

Fond ocjenjuje i da je monetarna politika bila uspješna u držanju inflacije pod čvrstom kontrolom. Poslovna klima u Srbiji se poboljšala, ali i dalje postoje prepreke za privatne investicije i rast.

"Potrebno je da se u potpunosti realizuju inicijative za unapređenje upisa imovine i ograničavanje parafiskalnih naknade i uloži napor u jačanje pravosudnih procesa, naročito kako bi se poboljšala nezavisnost pravosuđa i skratilo vrijeme za donošenje sudskih presuda", navode iz MMF-a.

Povećavanje stope aktivnosti, naročito među ženama, je također ključno.

U saopćenju se podsjeća da je Izvršni odbor MMF-a u februaru 2015. godine odobrio trogodišnji aranžman Srbiji u iznosu od 1,2 milijarde eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital