MMF za BiH prognozirao rast od 3,5%

10.10.2018. 08:31 / Izvor: Agencije
MMF za BiH prognozirao rast od 3,5%

Međunarodni monetarni fond zadržao je prognoze ekonomskog rasta BiH u ovoj godini od 3,2 odsto.

Međunarodni monetarni fond zadržao je prognoze ekonomskog rasta BiH u ovoj godini od 3,2 odsto.

Ova međunarodna institucija je u jesenjim prognozama zadržala i procjenu rasta BiH u 2019. godini od 3,5 odsto, dok za 2023. godinu predviđa rast od četiri odsto. MMF navodi da će se inflacija u BiH zadržati na nivou od 1,4 odsto u 2018. godini s tim da će na kraju 2018. godine iznositi 1,7 odsto. Projekcije su da bi u narednoj godini inflacija mogla ubrzati na 1,6 odsto, a na kraju te godine iznositi 1,8 odsto.

Deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini, prema MMF-u, iznosiće 6 odsto, nakon prošlogodišnjih 4,8 odsto. U 2019. projekcije su 6,6 odsto, a u 2023. godini 5 odsto.

Istovremeno, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je realni rast BDP-a u BiH u drugom kvartalu, u odnosu na isti kvartal prošle godine, iznosio 3,4 odsto.

Gledano u cijelosti i u odnosu na recesijske godine na početku ovog desetljeća, globalni ekonomski rast je i dalje čvrst, ali je očigledno već dostigao najviši nivo, uvjereni su analitičari MMF-a.

"Na horizontu su oblaci, rast se iskazao manje uravnoteženim nego što smo se nadali, povećavaju se mogućnosti budućih negativnih šokova. U mnogim ključnim ekonomijama rast je podržan politikama koje na dug rok nisu održive, što znači da donosioci političkih odluka moraju hitno djelovati", kazao je Moris Obstfeld, glavni ekonomista MMF-a i ukazao na razorne posljedice zatezanja trgovinskih i carinskih mjera.

Na drugoj strani MMF je snizio kratkoročne prognoze za evrozonu (na dva odsto u 2018. i 1,9 odsto u 2019), te za Ujedinjeno Kraljevstvo (gdje će se rast jedva prelaziti jedan postotak) i Južnu Koreju.

Razvijenim zemljama na duži rok najavljuje niže stope rasta u odnosu na ostvarene do sada, a kao uzroke navodi starenje radne snage i niži rast produktivnosti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital