Moguće povećanje broja zaposlenih za 2,5 odsto

05.02.2018. 11:28 / Izvor: SRNA
Moguće povećanje broja zaposlenih za 2,5 odsto

Broj zaposlenih lica u BiH u ovoj godini bi mogao biti veći za 2,5 odsto, uz nominalni rast prosječne neto plate od 2,3 odsto.

Broj zaposlenih lica u BiH u ovoj godini bi mogao biti veći za 2,5 odsto, uz nominalni rast prosječne neto plate od 2,3 odsto, prognozira Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Na osnovu predviđenih sveukupnih ekonomskih dešavanja na domaćem i tržištu EU, u BiH bi se mogao očekivati nastavak postepenog smanjenja stope registrovane nezaposlenosti koja bi mogla biti niža nego prije ekonomske krize, navedeno je u Programu ekonomskih reformi za period 2018-2020. godine.

Za ovu godinu očekivanja su da bi u BiH moglo doći do povećanja investicija, odnosno industrijske proizvodnje, što bi pozitivno uticalo na broj zaposlenih.

Osim toga, povećanje obima trgovine bi doprnijelo stvaranju uslova za kreiranje novih radnih mjesta, naročito u privatnom sektoru.

Kao i u prethodnoj godini, povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru ne bi trebalo da bitno doprinese rastu ukupnog broja zaposlenih u BiH.

I u zemljama EU se očekuje postepeno smanjenje stope nezaposlenosti, uz pretpostavljeni ekonomski rast.

Uz pretpostavljeni brži ekonomski rast u periodu 2019-2020. godine u BiH se očekuje nastavak pozitivnih dešavanja.

U posmatranom periodu i dalje se očekuje da će primat u zapošljavanju biti u djelatnostima privatnog sektora, uz veće mogućnosti kreiranja novih radnih mjesta.

Broj zaposlenih lica u 2019-2020. godini bi mogao biti uvećan za 2,6 odsto, uz smanjenje stope nezaposlenosti.

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH navode da je u prvom polugodištu prošle godine broj zaposlenih lica u BiH bio blizu 740.000 ili za 2,5 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

Stopa nezaposlenosti u prvom polugodištu prošle godine bila je 40,3 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital