Kapital / BH BERZE

Mogućnost ulaganja u hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi

05.10.2021. 11:36 / Izvor: SRNA

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom Fondu Republike Srpske propisana je mogućnost ulaganja imovine Rezervnog fonda u dužničke hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu, istakla je danas ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović u Narodnoj skupštini.

"Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi redefinisanja ograničenja ulaganja Penzijskog rezervnog Fonda Republike Srpske s ciljem nastavljanja ostvarivanja pozitivnih rezultata u oblasti u kojoj ovaj Fond deluje", rekla je Vidovićeva poslanicima, obrazlažući zakonske odredbe.

Ona je naglasila da Fond odgovorno upravlja imovinom koja mu je povjerena i svake godine se povećava.

"Ovim izmjenama geografski se proširuje prostor za zajednička ulaganja Rezervnog fonda i međunarodnih finansijskih organizacija i multilateralnih razvojnih banaka sa BiH na zemlje članice EU, OECD-a i Cefte", dodala je Vidović.

Ona je navela da se značajno redefinisanje ograničenja ulaganja Rezervnog fonda ogleda i u predloženom povećanju mogućnosti ulaganja neto imovine Fonda u hartije od vrijednosti emitenta čije je sjedište izvan BiH sa dosadašnjih 20 na 35 odsto.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital