Kapital / IZVJEŠTAJI

Mostarski Aluminij na liderskoj poziciji - Na strano tržište plasirano 123.000 tona metala i ostvareno 370 mil USD prihoda

27.03.2009. 14:36 / Izvor: Dnevni Avaz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), mostarski Aluminij je, kao i 2007. godine, prvi na listi deset najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini. Zbog zakonskih prepreka, međutim, nisu nam mogli reći o kojim iznosima je riječ.

No, iz do sada objelodanjenih i podataka, vidi se da je Aluminij poslovnu 2008. godinu završio s rekordnim prihodom od 458 miliona dolara. Na strano tržište plasirane su 123.000 tona metala, za šta je naplaćeno 370 miliona dolara. To je povećanje od 20 posto u odnosu na 2007. godinu.


Od deset kompanija koje su ostvarile najbolje rezultate u izvozu, osam je iz Federacije BiH, dok su Unis - Fabrika cijevi i Balkal iz Republike Srpske.

Jedan od najuspješnijih izvoznika je, svakako, i Elektroprivreda BiH, koja je povećanom prodajom viškova električne energije zauzela peto mjesto.

Ova kompanija planirala je lani prodaju od 2.228 gigavatsati, a izvezla je znatno više - 2.478, što je povećanje u odnosu na plan od 11,2 procenta ili od 18,9 posto u odnosu na 2007. godinu.

Značajno povećanje proizvodnje električne energije rezultiralo je i povećanjem prihoda i dobiti u odnosu na plan za 2008. godinu. Ukupni prihod iznosi skoro 810 miliona, a očekuje se da će dobit na kraju godine premašiti 35 miliona maraka.

Među najvećim izvoznicima je i Prevent Cutting iz Visokog, koji je početkom godine promijenio ime u Prevent BH. Ovo je centralna firma Prevent grupacije u BiH, preko koje se odvija izvoz svih roba u inozemstvo.

Grupacija je lani ostvarila izvoz u vrijednosti od 280 miliona maraka, a najveći udio u tome ostvario je upravo Prevent BH.

"U proizvodnim pogonima obrađujemo sirovu kožu i krojimo presvlake za prvu ugradnju u automobilska sjedišta u pogonima koncerna Volkswagen, ali za ostale najpoznatije svjetske marke vozila", kaže za "Avaz" portparol Grupacije Vedran Peršić.

Prema njegovim riječima, kriza utječe na izvoznike iz BiH i neizvjesnost je prisutna, ali će Grupacija naći način da se trenutna situacija na svjetskom automobilskom tržištu što manje odrazi na njihovo poslovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital