Kapital / BANKARSTVO

Može li pad lire utjecati na BiH?

15.08.2018. 10:23 / Izvor: Avaz.ba

Strmoglavi pad ekonomije u Turskoj, prije svega tamošnje valute lire, već se počeo odražavati na Evropu. A konačne posljedice slabljenja ekonomije Turske još niko ne može precizno prognozirati.  

Pad turske valute krenuo je nakon što su SAD uvele sankcije i dodatno oporezivanje ovoj zemlji. Tako je lira od petka pala za čak 14 posto i sada je potrebno 6,9 lira za jedan dolar. Ova vijest već je dovela do slabljenje evropskog bankarskog sektora. Kako su jučer javile berze, vrijednost evropskog bankarskog sektora umanjena je za 1,2 posto i pala je na najnižu vrijednost u posljednjih šest mjeseci.

Banke BBVA, "UniCredit" i "BNP Pariba", koje su prisutne na turskom tržištu, oslabile su za 0,9 do 2,6 posto.

Koliko će se to odraziti na bh. bankarski sektor, za sada nije poznato. Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić kazao je za "Avaz" da oni prate sve promjene na tržištu. Kako kaže, za sada se ne očekuju znatni gubici.

"Dugoročno, posljedice produžene krize mogu se indirektno odraziti na potencijale privredne saradnje, a što može imati i negativne efekte na kvalitet dijela kreditne aktive banaka. Agencija za bankarstvo FBiH kontinuirano nadzire rad banaka i spremna je poduzeti sve potrebne mjere u svrhu održavanja stabilnosti sistema", naveo je Mahmuzić.

Padom turske ekonomije bave se svi svjetski mediji. Ugledni američki magazin "Politico" navodi da je Erdoan za sve okrivio "ekonomski rat svjetskih sila protiv Turske", ali da u takvu priču ne vjeruje narod.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital