Kapital / BH BERZE

Muamer Golubović, direktor prodaje ASA Abanka Leasinga: Leasing kuće u BiH suočene sa problemom dostupnosti finansijskih sredstava

08.04.2009. 10:34 / Izvor: eKapija.ba

Ograničenost finansijskih sredstava i neizvjesnost budućih ekonomskih kretanja karakteristike su koje se u skladu sa situacijom na svjetskom finansijskom tržištu odražavaju i na domaće tržište. Muamer Golubović, direktor prodaje ASA Abanka Leasinga odgovorio je na nekoliko pitanja o finansijskim tokovima i uslovima poslovanja ASA Abanka Leasinga na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kako ocjenjujete trenutnu situaciju na finansijskom tržištu?

Zbog finansijske situacije na svjetskom tržištu koja se odrazila i na finanijsko tržište u Bosni i Hercegovini, lizing kuće u Bosni i Hercegovini suočene su sa problemom dostupnosti finansijskih sredstava, a posebno kada je riječ o finansijskoj podršci autoindustriji. U ovom trenutku mogu reći da je ASA Abanka Leasing obezbijedila dovoljno novčanih sredstava za 2009. godinu i samim time trgovcima omogućila finansiranje budućih kupaca. U prva tri mjeseca ove godine imali smo rast od 10% u odnosu na isti period prošle godine. Vjerujemo da je to posljedica pristupačnih uslova za finansiranje putem lizinga, a to prije svega mislim na kupovinu novih vozila.

Koje usluge nudi ASA Abanka Leasing?

Nudimo uslugu finansiranja putem finansijskog i operativnog leasinga. Odnedavno imamo i novu uslugu, koja je jedinstvena na bh. tržištu, a to je finansijski konsalting. Ova usluga klijentu omogućava da prilikom odabira automobila u auto salonu dobije sve neophodne i transparentne informacije o finansiranju. Djelujemo na cijelom tržištu Bosne i Hercegovine i prisutni smo u svim auto salonima naše trgovačke mreže kao i u salonima ostalih brendova.

Šta je to što vas razlikuje od ostalih konkurentskih lizing kuća?

Upravo to što pripadamo Grupaciji koja je lider na bh. tržištu nas razlikuje od naše konkurencije i garancija je povjerenja našim poslovnim partnerima i klijentima. Uzevši u obzir ostale usluge koje nudi ASA grupacija, mi smo lizing kuća koja svojim klijentima može dosta povoljnije i komfornije ponuditi jedinstvenu uslugu "full servis finansiranja" kroz operativni leasing. Uz to, mi smo ujedno i najmlađa lizing kuća na bh. tržištu koja je specijalizirana za finansiranje putničkih i privrednih vozila. Također bih istakao da nas brzina odobravanja zahtjeva izdvaja u odnosu na ostale. Nekada je to slučaj da klijent osim odabira vozila, odobrenja finansiranja, ima priliku i da preuzme vozilo u jednom danu. Za sve to brinu naši prodajni savjetnici, koji zajedno sa ostalim timovima naše kompanije čine jedinstvenu cjelinu. Sa sigurnošću možemo reći da smo u proteklom periodu stekli određena znanja i iskustva iz oblasti leasing finansiranja i da imamo jedan mladi tim ljudi koji doprinosi zadovoljstvu klijenata.

Koji su vam planovi za ovu godinu? Koji je cilj vaše lizing kuće?

Osim ambicioznih finansijkih planova i njihovih ostvarenja sve naše aktivnosti su usmjerene ka jednom cilju, a to je da kroz sinergiju ASA usluga i izgradnju imidža postanemo prepoznatljiv ASA brend kao zaštitni znak finansiranja automobila u trgovačkoj mreži ASA Auto, a po uzoru na finansijske institucije u zemljama iz okruženja koje su u sastavu koncerna. Ovu uslugu i prepoznatljivost želimo postići i kod ostalih brendova.

Uzevši u obzir činjenicu da ste relativno mlada lizing kuća na bh. tržištu, možete li sumirati aktivnosti ASA Abanka Leasinga u 2007. i 2008. godini?

Tokom 2007. godine nastojali smo se etablirati na tržištu Bosne i Hercegovine i to vrijeme smo iskoristili za upoznavanje sa našom trgovačkom mrežom ali i partnerima. Početkom 2008. godine, postavili smo ciljeve koji su ispunjeni. S obzirom na "starost" naše lizing kuće, ali i s obzirom na veliku konkurenciju ostalih lizing kuća na bh. tržištu, sa sigurnošću mogu reći da smo uspjeli opravdati povjerenje poslovnih partnera i klijenata. Šireći mrežu partnera i klijenata uspjeli smo se dobro pozicionirati kod ASA trgovačke mreže, a posebno velikim uspjehom smatramo i pozicioniranje naše lizing kuće kod trgovaca drugih auto marki, ali i kod dobavljača koji se bave uvozom autobusa, građevinskih mašina, kamiona i prikolica. Pratimo sve važnije sajmove u oblasti putničke i građevinske opreme i na njima učestvujemo putem raznih akcijskih ponuda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital