Na azijskim se berzama trguje vrlo oprezno uslijed sporog rasta kineske privrede

18.10.2021. 11:32 / Izvor: N1
Azijske berze

Na azijskim se berzama u ponedjeljak trguje vrlo oprezno jer je ulagače razočarao sporiji rast kineske privrede nego što se očekivalo, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.

Na azijskim se berzama u ponedjeljak trguje vrlo oprezno jer je ulagače razočarao sporiji rast kineske privrede nego što se očekivalo, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu. U Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, oko 0,1 posto.

Ulagači su oprezni jer je jutros objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto.

Usporavanje oporavka drugog po veličini svjetske privrede od korona krize posljedica je, kažu analitičari, poremećaja u nabavnim lancima i na tržištu nekretnina, kao i nedostatka struje, što je usporilo proizvodnju.

No, nakon oštrog pada odmah nakon objave tih podataka, kineske su se burze ponešto stabilizirale jer se ulagači nadaju da će vlasti uvesti nove poticajne mjere.

"U odgovoru na slabe privredne pokazatelje, koje očekujemo idućih mjeseci, vjerujemo da će vlasti poduzeti nove mjere za podršku rastu. Očekujemo da će se problemi s nedostatkom struje i rezanjem proizvodnje u četvrtom tromjesečju smanjiti", rekao je  Louis Kuijs, direktor za Aziju u kompaniji Oxford Economics.

Tako je sedmica na azijskim tržištima počela opreznim trgovanjem, nakon što su prošloga sedmice cijene dionica snažno porasle, uglavnom zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

No, ulagači su zabrinuti zbog poremećaja u nabavnim lancima, ali i zbog rasta inflacijskih pritisaka, što bi moglo natjerati monetarne vlasti na zaoštravanje politike.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon blago pada prošle sedmice. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,00 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,94 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 114,20 na 114,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1585 dolara, dok je u petak iznosila 1,1605 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošle sedmice skočile više od 3 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,85 posto, 85,58 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,30 posto, na 83,35 dolara.

Tako se cijena barela na londonskom tržištu kreće na najvišim razinama u tri godine, a na američkom tržištu u sedam godina, što je posljedica nedovoljno ponude, s obzirom na jačanje potražnje za energentima zbog oporavka gospodarstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital