Kapital/ BH BERZE

Na BLSE prodate obveznice vrijednosti 137,52 miliona KM

U saopštenju je navedeno da je vrijednost ponude iznosila 153,05 miliona KM.

16.04.2020. 10:51 / Izvor: Akta.ba

Na aukciji 40. emisije obveznica Republike Srpske Ministarstvo finansija RS-a je posredstvom Banjalučke berze prodalo petogodišnje obveznice ukupne vrijednosti 137,52 miliona KM, saopšteno je iz ovog ministarstva.

U saopštenju je navedeno da je vrijednost ponude iznosila 153,05 miliona KM.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je u potpunosti zadovoljno rezultatima aukcije i količinom prodatih obveznica.

"S obzirom na to da u momentu donošenja odluke o emisiji obveznica nije bio ugovoren kreditni aranžman sa MMF-om, a za koji je u međuvremenu postignut sporazum, napravljen je kompromis sa određenim brojem banaka da se smanji nivo potražnje odnosno kupovine obveznica na ovoj aukciji kako bi dio sredstava, u iznosu od 200 miliona KM, bio usmjeren na finansiranje projekta revitalizacije putne mreže u Srpskoj", navedeno je u saopštenju.

U skladu sa tim, navode iz Ministarstva, veća ponuda u odnosu na potražnju za obveznicama Republike Srpske na ovoj aukciji je isključivo rezultat pomenutog dogovora sa komercijalnim bankama, a ni u kom slučaju, kako pišu pojedini mediji, nepovjerenja u Vladu i institucije Srpske.

"Realizacijom kreditnog aranžmana sa MMF-om koja se očekuje u narednim danima, budžet Srpske će prihodovati 243,16 miliona KM, što je uz realizovanu 40. emisiju obveznica sasvim dovoljan iznos sredstava za finansiranje svih obaveza", naglašeno je u saopštenju

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital