Na evropskim berzama oprez uoči podataka o inflaciji u SAD-u

08.11.2021. 12:47 / Izvor: N1 Zagreb
evropske berze

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je oslabio 0,35 posto, na 29.507 bodova.

Na evropskim berzama u ponedjeljak prijepodne najvažniji indeksi uglavnom su u crvenome, budući da je optimizam oko dobrih kvartalnih zarada kompanija i ECB-ovih poruka da iduće godine još neće podizati kamatne stope zasjenila zabrinutost uoči objave novih podataka o kretanju inflacije u SAD-u.

Panevrospki Stoxx 600 indeks oko 10 sati bio je u blagom minusu od 0,04 posto, na 483 boda, spustivši se tako s rekordne razine dosegnute u petak.

Istodobno, frankfurtski DAX oslabio je 0,05 posto, na 16.046 bodova, dok je londonski Ftse stagnirao na 7.303 boda, a pariški CAC ojačao 0,16 posto, na 7.051 bod.

Najveće dobitnice bile su dionice naftnih kompanija, u koje su u prosjeku više za 0,6 posto, nakon što su proizvođači nafte okupljeni u kartelu OPEC+ odbacili američke pozive za povećanjem naftne proizvodnje dok se globalna potražnja penje na predpandemijske razine.

Za nove smjernice investitori čekaju podatke o kretanju inflacije u najvećoj svjetskoj privredi – u utorak će biti objavljen indeks proizvođačkih cijena, a u srijedu indeks potrošačkih cijena u oktobru. Ekonomisti očekuju da će ukazati na daljnje ubrzanje inflacije u SAD-u.

Najveća gubitnica bila je dionica Tesle, koja je izlistana i na Frankfurtskoj burzi. Cijena joj je jutros potonula 7,3 posto nakon što je izvršni direktor te kompanije i najveći pojedinačni vlasnik Elon Musk pitao svoje pratitelje na Twitteru treba li prodati 10 posto svog udjela u Tesli, na što mu je 57,9 posto od ukupno 3,5 milijuna koji su reagirali preporučilo da dionice proda.

"Bio sam spreman prihvatiti rezultat kakav god bio", rekao je poduzetnik koji redovno koristi društvenu mrežu za neočekivane objave ili začuđujuće komentare. Nije precizirao kada namjerava prodati svoje dionice ni kako. Prodajom 10 posto svojih dionica, teoretski bi mogao dobiti malo manje od 21 milijarde dolara.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je oslabio 0,35 posto, na 29.507 bodova. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital