Kapital / IZVJEŠTAJI

Na evropskom tržištu dvije trećine ribe proizvedene u BiH

15.05.2014. 09:05 / Izvor: SRNA

BiH je prošle godine proizvela 18 miliona komada ribe, od čega je na evropsko tržište izvezeno 12 miliona, izjavio je jučer u Sarajevu potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Bojić je istakao da najveći problem za proizvođače predstavlja mala carinska kvota za izvoz ribe iz BiH u EU koja iznosi 60 tona pastrmke i 120 tona šarana, dodavši da zbog toga nisu konkurentni na evropskom tržištu.

"Proizvođači ribe u BiH pokazali su da imaju kvalitetan proizvod i da mogu odgovoriti svakom tržištu, ali ih ograničava sramotno mala kvota", rekao je Bojić novinarima prije održavanja radionice pod nazivom "Pristup tržištu EU i eko sertifikovanje za ribarstvo i proizvode akvakulture".

Bojić je podsjetio da je Komora poslala dopis o ovim problemima Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čiji bi tim trebalo da pregovara sa EU, kako bi kvota bila potpuno ukinuta ili povećana, što je i primarni zahtjev proizvođača ribe iz BiH.

Prema njegovim riječima, EU traži od BiH da oslobodi carine veliki broj proizvoda iz Unije kako bi napravila ustupak BiH u vezi sa izvozom ribe u EU.

Boris Tadić, predstavnik Švajcarskog programa za promociju uvoza u EU i Švajcarsku /SIPPO/, koji je zajedno sa Komorom organizovao današnju radionicu, rekao je da se ona sastoji iz tri dijela, a prvi dio posvećen je zahtjevima tržišta EU kada je riječ o uvozu ribe i ribljih proizvoda.

"Drugi dio radionice baviće se značajem eko oznaka i drugih sertifikata kada je riječ o uspješnom pozicioniranju ribe i ribljih proizvoda na tržiše EU, a treći dio radionice uslugama koje SIPPO pruža u ovoj oblasti", pojasnio je Tadić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital