Kapital / IZVJEŠTAJI

Na kraju 2008. godine u BiH 3.842.265 korisnika mobilne telefonije

13.02.2009. 11:01 / Izvor: Investitor

U BiH je zaključno sa 31. decembrom 2008. godine bilo 3.842.265 korisnika mobilne telefonije, podaci su iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH. U odnosu na broj stanovnika koji je prema procjenama Agencije za statistiku BiH sredinom 2007. godine iznosio skoro isto toliko, možemo reći da u našoj zemlji ima mobitela kao i stanovnika.

U RAK-u kažu da je stopa penetracije mobilne telefonije u našoj zemlji oko 86 posto. Razlog ovako velikog broja mobitela možemo tražiti u velikom broju usluga koje pružaju sva tri telekom operatera u BiH. Nađa Lutvikadić, glasnogovrnica BH Telecoma, nam je kazala da oni svojim korisnicima pružaju više od 400 usluga po čemu su vodeći u BiH.

"Prema podacima koje imamo oko 1,4 miliona korisnika mobilne telefonije ima naša kompanija", kaže Lutvikadić.

U M:telu kažu da imaju više od milion i po korisnika svih usluga od čega su oko 1.110.000 korisnici mobilne telefonije. Pored toga, u 2008. godini je povećan ukupan broj korisnika mobilne mreže ovog operatera za oko 27 posto. Kao razlog povećanja broja mobitela navode veliki broj poslovnih i privatnih korisnika.

"Puno ljudi ima i po više brojeva koje koristi u raznim prilikama, u poslovne ili privatne svrhe. Posebnu pažnju posvećujemo poslovnim korisnicima ali isto tako imamo veoma povoljne usluge koje pružamo mladim ljudima", kažu u M:telu

Najmanje korisnika ima Eronet, oko 660.000. M:tel najavljuje uskoro implementaciju mreže treće generacije u mobilnoj telefoniji, što će, kako kažu, korisnicima omogućiti video pozive kao i praćenje TV programa i drugih multimedijalnih sadržaja putem mobilnih telefona, prenosi As.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital