Na plate iz budžeta RS otišlo oko 715 miliona KM

22.08.2015. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine
Na plate iz budžeta RS otišlo oko 715 miliona KM

Iz budžeta RS u prošloj godini na plate zaposlenih budžetskih korisnika potrošeno je 715,08 miliona KM, što je za šest odsto više nego što je isplaćeno u 2013. godini.

Iz budžeta RS u prošloj godini na plate zaposlenih budžetskih korisnika potrošeno je 715,08 miliona KM, što je za šest odsto više nego što je isplaćeno u 2013. godini.

Ovo se navodi u reviziji o konsolidovanom izvještaju budžetskih korisnika, koji je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS ocijenila mišljenjem s rezervom i to uglavnom zbog nepravilnog klasifikovanja prihoda i rashoda, nezakonitog izdavanja garancija od strane pojedinih ministarstava, kršenja Zakona o javnim nabavkama i slično.

Revizija o konsolidovanom izvještaju budžetskih korisnika pokazala je, između ostalog, da je ukupan deficit budžeta RS po svim računovodstvenim fondovima u 2014. godini iznosio oko 194 miliona KM.

Poslije plata, najviše novca iz budžeta RS otišlo je na otplatu unutrašnjeg i vanjskog duga, i to preko 510 miliona KM, dok je na troškove za robu i usluge potrošeno gotovo 150 miliona KM iako su ovi troškovi u odnosu na 2013. godinu bili za oko dva odsto manji.

Značajan dio novca otišao je i na ime socijalne zaštite, i to preko 270 miliona KM, dok je fondovima RS isplaćeno više od 276 miliona KM, od čega najviše Fondu PIO RS, i to 185 miliona KM.

Jedan od fondova u RS koji je imao značajne troškove je i Fond solidarnosti RS, iz kojeg je zaključno sa prošlom godinom "otišlo" gotovo 103 miliona KM. Kada su u pitanju prihodi u ovaj fond, zaključno sa 2014. godinom, po osnovu posebnog doprinosa za solidarnost u njega se slilo 42,6 miliona KM, dok se od poreza na upotrebu motornih vozila prikupilo 2,4 miliona KM, a od poreza na držanje i nošenje oružja 46,2 hiljade KM.

 Po osnovu naknada za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizovodnje električne energije, Fond solidarnosti dobio je 5,1 milion KM, od grantova u zemlji i inostranstvu više od 7,6 miliona KM, dok je od Savjeta ministara BiH kao transfer entitetu Fondu doznačeno blizu šest miliona KM.

Za stručne usluge iz budžeta RS tokom prošle godine otišlo je 26,9 miliona KM, što je sedam odsto manje nego što je bilo godinu prije, dok je po osnovu rashoda za putovanje i smještaj otišlo 11,7 miliona KM, od čega samo na gorivo 5,14 miliona KM.

Održavanje zgrada, objekata i opreme budžet RS je koštalo 13,9 miliona KM, dok je za potrošenu energiju, komunalne, komunikacione i transportne usluge iz budžeta RS otišlo više od 33 miliona KM. Po osnovu zakupa prostorija u prošloj godini potrošeno je više od šest miliona KM, od čega su najviše potrošili Poreska uprava RS i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Subvencije poljoprivredi, medijima, nefinansijskim subjektima i firmama iz oblasti saobraćaja i veza budžet RS koštale su 99,7 miliona KM, od čega je najviše otišlo na poljoprivredu.

Što se tiče prihoda, prema nalazu revizije, po svim računovodstvenim fondovima u budžete se slilo 2,507 milijardi KM. Poreski prihodi iznosili su 1,3 milijarde KM, od čega je od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) na ime indirektnih poreza u budžet došlo 1,046 milijardi KM. Kada su u pitanju porezi na lična primanja i od samostalne djelatnosti, oni su iznosili 151,5 miliona KM i u odnosu na 2013. godinu manji su za 17 odsto, što je posljedica umanjenja poreske osnovice.

Od poreza na dobit u budžet RS slilo se oko 133 miliona KM, dok je od prihoda na dobit i dividendi u budžet RS došlo nešto više 68 miliona KM, od čega je samo od "Elektroprenosa BiH" isplaćeno 40,59 miliona KM.

Tokom prošle godine u budžetu RS bilo je ukupno 550 realokacija u iznosu od 72,3 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital