Na Wall Street-u raste zabrinutost zbog pada indeksa

24.05.2019. 10:03 / Izvor: Agencije
Na Wall Street-u raste zabrinutost zbog pada indeksa

Dionice tehnoloških kompanija prednjačile su po gubicima, pri čemu su Dionice Applea pale za 2,0 odsto, a Microsofta za 1,4 odsto.

Na Wall Street su indeksi pali više od 1 odsto, čime je nastavljena silazna putanja berzovnih indeksa jer se ulagači plaše negativnog uticaja trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine na globalnu ekonomiju.

Dionice tehnoloških kompanija prednjačile su po gubicima, pri čemu su Dionice Applea pale za 2,0 odsto, a Microsofta za 1,4 odsto.

U padu su i dionice proizvođača čipova, poput Intela, Broadcoma i Nvidije, ali i akcije energetskih kompanija usljed pojeftinjenja američke „lake“ nafte za pet odsto na 58,34 dolara za barel.

Kina je juče poručila da SAD mora ispraviti svoje “pogrešne poteze” da bi se trgovinski pregovori mogli nastaviti. To se dešava nakon što je američki predsjednik Donald Tramp stavio Huawei na crni popis, nanijevši mu udarac koji je potresao ovaj svjetski lanac i srušio vrijednost dionica kompanije jer investitori strahuju od tehnološkog hladnog rata.

Japanski konglomerat Panasonic pridružio se sve većem spisku globalnih kompanija koje su odlučile raskinuti saradnju s Huaweijem, drugim najvećim svjetskim dobavljačem pametnih telefona i najvećim proizvođačem telekomunikacijske opreme, kazavši da je obustavio isporuku nekih komponenti.

Dan prije, britanski proizvođač čipova ARM objavio je da je prekinuo suradnju s Huaweijem u skladu s američkom blokadom, što bi kineskoj kompaniji moglo otežati proizvodnju novih čipova za pametne telefone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital