Najbogatiji biznismeni regije: Smjene na tronu Forbesove liste

29.05.2014. 13:38 / Izvor: Jutarnji list
Najbogatiji biznismeni regije: Smjene na tronu Forbesove liste

Ivica Todorić (735 mil. eura), Miodrag Kostić (520 mil. eura) i Sandi Češko (460 mil. eura) predvode ovogodišnju Forbesovu listu najbogatijih biznismena regije.

Ivica Todorić (735 mil. eura), Miodrag Kostić (520 mil. eura) i Sandi Češko (460 mil. eura) predvode ovogodišnju Forbesovu listu najbogatijih biznismena regije.

Prvo mjesto vlasnika Agrokora već je godinama neupitno, a iz Hrvatske je visoko i Emil Tedeschi (290 mil. eura).

U Srbiji je Kostić s trona skinuo Miroslava Miškovića, vlasnika Delta Holdinga, čiji se prihodi smanjuju otkad sudstvo ispituje legalnost njegova poslovanja.

Od desetorice s najvećim prihodima, još su dvojica završila u pritvoru: Srđan Knežević i Petar Matijević. Prvi je vlasnik Knez Petrola, koji je nakon NIS-a najveća tvrtka u naftnom sektoru regije. Matijević je novi član kluba Top 10 u Srbiji, prije 20 godina vlasnik mesnice, a sada jedan od najvećih zemljoposjednika.

Trgovina još najjača

Stanje u slovenskom realnom sektoru lani se uvelike popravilo, a na listi najbogatijih prvi je i dalje Sandi Češko, vlasnik najveće TV prodaje u regiji.

Drugi su supružnici Albin i Tatjana Doberšek (274 mil. eura), osnivači Engeneering Doberseka, uspješnog zbog inovacija i niza patenata, a treći je Joc Pečečnik (188 mil. eura), vlasnik Elektonček Groupa.

U BiH je među vodećima opet Agrokor, a ključ njegova uspjeha su, kako kaže potpredsjednica Ljerka Puljić, izravne investicije.

Konzum je po prihodima četvrti. Vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić pojavio se na desetom mjestu liste najvećih tvrtki, s prihodom od 448,5 mil. konvertibilnih maraka.

Novo lice na listi je i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik tvrtke Tibre Pacifik, a Tomislav Antunović je s tvrtkom AGS iz Orašja 14. među najvećima u BiH.

Kralj čelika Minčo Jordanov čvrsto se drži na prvome mjestu liste najbogatijih makedonskih poduzetnika po tržišnoj kapitalizaciji dionica tvrtki koje posjeduje. Opasno mu se približio Andreja Josifovski, vlasnik energetske tvrtke AD Makpetrol.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital