Najbolji rezultati u historiji Škode

17.03.2015. 11:40 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Najbolji rezultati u historiji Škode

Škoda prošle godine proizvela rekordan broj automobila i ostvarila najbolje poslovne rezultate u svojoj historiji.

Češka automobilska kompanija Škoda proizvela je prošle godine, ne samo rekordan broj automobila nego je ostvarila i najbolje poslovne rezultate u svojoj historiji, zaradivši 18,4 milijarde kruna (680 miliona eura).

I prva dva mjeseca ove godine pokazuju da firma nastavlja sa rastom i namjerava narednih godina primiti još 2.300 ljudi, objavljeno je na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Prihodi firme povećani su prošle godine na 11,8 milijardi eura, što je gotovo 14 posto više nego 2013. godine.

Preračunato na jedan dan, firma je zarađivala dnevno 50 miliona kruna (1,8 miliona euro) neto. Na porez na prihode firma je izdvojila više od tri milijarde kruna (110 miliona eura).

Rast bi se trebao odraziti i na zaposlenost, prenosi agencija ČTK. Firma zapošljava 28.000 ljudi, a tokom narednih godina trebala bi otvoriti još 2.300 novih radnih mjesta.

Prodaja automobila je prvi put u historiji premašila milion vozila. Najveći rast prodaje zabilježen je u Kini i zapadnoj Evropi.

Škoda i dalje vjeruje da će dostići godišnju proizvodnju od 1,5 miliona automobila, ali za razliku od prethodnih godina, sada nema plan za dostizanje tog cilja.

Mjesto među velikanima

"Prelaskom granice od milion prodatih vozila godišnje, svrstali smo se među velike proizvođače automobila", rekao je predsjednik Upravnog odbora Škode Winfried Vahland.

Kompaniji, kako pokazuju rezultati, bolje nego ranije ide prodaja skupih vozila, a raste joj i profitabilnost.

"S obzirom na zahtjevne tržišne uvjete i stalnu oštru konkurenciju, kontrola troškova i dalje ima najviši prioritet", ukazao je član Upravnog odbora odgovoran za finansije Winfried Krause.

Prema njegovom mišljenju, firma će podijeliti dividende u vrijednosti 500 miliona eura, a najveći dio profita (13,7 milijardi kruna, odnosno 502 miliona eura) otići će njemačkim akcionarima, s obzirom da je Škoda u vlasništvu Volkswagena.

Škodi su u uspjehu najviše pomogli modeli Octavia i Rapid. Prošle godine prodato je 389.000 Octavija, što je međugodišnji rast od osam posto. Još veći skok prodaje, od čak 113 posto, zabilježio je Rapid sa prodatih 221.000 vozila.

Zanimljiva je i činjenica da firma sve podatke daje u eurima, a samo se godišnji završni račun radi i u krunama. Firma to objašnjava time što planira u eurima, a u toj valuti plaća i češkim kooperantima, navodi ČTK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital