Najniže plaće u RS bit će uvećane za 20 posto, a one najviše za pet posto

08.11.2019. 07:53 / Izvor: Fena
Najniže plaće u RS bit će uvećane za 20 posto, a one najviše za pet posto

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je jučer, na sjednici u Banjoj Luci, po hitnom postupku, prijedloge izmjena i dopuna više zakona.

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je jučer, na sjednici u Banjoj Luci, po hitnom postupku, prijedloge izmjena i dopuna više zakona s ciljem povaćanja plaća za zaposlene koji zarade primaju iz entitetskog budžeta.

Povećanje plaća bit će od pet od 20 posto.

I pitanju se izmjene i dopune zakona o plaćama zaposlenih u organima uprave, Ministarstvu unutrašnjih poslova, institucijama pravosuđa, u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, zaposlenih u oblasti kulture, visokog obrazovanja i studentskog standarda te javnim službama RS.

"Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plaća za zaposlene u navedenim oblastima i to na način da se platni koeficijenti do 5,00 uvećavaju za 20 posto; platni koeficijenti od 5,50-10,90 za 10 posto; platni koeficijenti od 11,15 do 19,05 za sedam posto i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za pet posto", pojašnjavaju iz entitetske vlade

Na taj način najniže zarade procentualno će se uvećati za 20 posto, a one najviše za pet posto.

"Izmjene ovih zakona predstavljaju još jednu u nizu mjera Vlade, koje doprinose privrednom rastu i povećanju plaća radnika, što će uticati i na povećanje potrošnje, a time i na poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u RS. Također, bilo je potrebno izvršiti i usklađivanje odredaba ovih zakona sa propisima kojima je regulisana oblast dobrovoljnih penzijskih fondova i penzijskih planova", navodi se u saopćenju nakon sjednice entitetske vlade.

Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, koji je jučer utvrdila Vlada RS, predviđeno je besplatno studiranje za sve redovne studente javnih univerziteta koji u roku završe godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital