Najveći dioničar Pivovarne Laško postala loša banka

04.01.2014. 10:58 / Izvor: Business.hr
Najveći dioničar Pivovarne Laško postala loša banka

Prijenosom rizičnih kreditnih plasmana slovenskih banaka na tzv. "lošu banku" ta je financijska institucija postala i najveći dioničar Pivovarne Laško (PL) u kojoj tvrde da to neće utjecati na postupak prodaje njihovih dionica Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor.

Prijenosom rizičnih kreditnih plasmana slovenskih banaka na tzv. "lošu banku" ta je financijska institucija postala i najveći dioničar Pivovarne Laško (PL) u kojoj tvrde da to neće utjecati na postupak prodaje njihovih dionica Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, piše u petak ljubljansko "Delo".

"Bez obzira na strukturu vlasništva skupina Laško nastavit će s procesom razduživanja i traženja strateškog investitora, a prodajni proces Mercatora odvija se prema vremenskom planu iz ugovora prodajnog konzorcija s kupcem", naveli su u Pivovarni Laško.

"Loša banka", punim nazivom Tvrtka za upravljanje potraživanjima banaka, dobila je do sada prijenosom loših kredita vlasničke udjele u 11 tvrtki, među ostalim i gotovo četvrtinu udjela u PL-u.

Ugovor Agrokora i konzorcija prodavatelja o prodaji i kupnji 53,44 posto Mercatorovih dionica istječe u prvom kvartalu ove godine, a Pivovarna Laško s bankama ima dogovoren reprogram kredita do kraja travnja, navodi "Delo".

Agrokor je u lipnju prošle godine s konzorcijem prodavatelja, koji čine 12 banaka i tvrtki, potpisao ugovor o kupoprodaji 53,12 posto Mercatora po cijeni od 120 eura za dionicu.

U slovenskim medijima i dalje su prisutna nagađanja hoće li ugovor biti realiziran. Pri tome se obično upitnim ocjenjuje mogućnost da Agrokor do roka osigura sredstva za isplatu više od polovice dioničara i da bankama podmiri 20 posto Mercatorovih dugova koji iznose oko milijardu eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital