Najviša plaća isplaćena u doba korone u BiH iznosila je 181.842 KM

14.07.2020. 10:01 / Izvor: Avaz.ba
Najviša plaća isplaćena u doba korone u BiH iznosila je 181.842 KM

Da nisu svi građani BiH na isti način pogođeni korona ekonomskom krizom, pokazuju podaci poreznih uprava FBiH i RS.

Razdoblje pandemije koronavirusa u BiH obilježeno je brojnim otkazima, ali i smanjenjem plaća onima koji su uspjeli zadržati svoj posao.

Da nisu svi građani BiH na isti način pogođeni korona ekonomskom krizom, pokazuju podaci poreznih uprava FBiH i RS.

Određeni bonusi

Iz Porezne uprave FBiH kazali su za Dnevni avaz, da prema evidencijama u Federaciji, najviša neto plaća koja je prijavljena za ožujak iznosila je 181.842,35 KM i to u djelatnosti bankarstva.

Najviša neto plaća za travanj bila je 98.357 KM, u djelatnosti trgovine, istaknuto je.

Dodali su da podatak o najvišoj isplaćenoj plaći za svibanj 2020. godine u ovom trenutku ne mogu dostaviti, jer se podaci još dostavljaju i obrađuju.

Na isplaćene iznose plaća su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. S obzirom na to da su ovi iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da oni, osim mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu, pojasnili su.

S druge strane, iz Porezne uprave Republike Srpske kazali su da je najviša plaća u ožujku ove godine isplaćena na području Republike Srpske iznosila 19.923 KM.

Različite djelatnosti

Ovu plaću ostvario je porezni obveznik iz Banje Luke u oblasti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Kada je riječ o travnju ove godine, najviša plaća iznosila je 25.185 KM. I ova plaća ostvarena je na području Banje Luke, ali u i djelatnosti osiguranja, pojasnili su.

Dodali su da kad je u pitanju svibanj ove godine, najviša plaća iznosila je 30.876 KM.

Ova plaća je ostvarena u Bosanskoj Gradišci i ponovno u oblasti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, naglasili su.

Prosječna plaća niža od 1.500 KM

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za travanj 2020. godine iznosila je 1.454 KM, što pokazuje nominalan pad za 1,1 posto u odnosu na prosinac 2019. godine.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u ožujku ove godine iznosila je 1.466 KM, što pokazuje nominalan pad za 0,3 posto u odnosu na prosinac 2019. godine, zaključuje Avaz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital