Kapital / IZVJEŠTAJI

Najviša prosječna plata u aprilu 1.475 KM

24.05.2021. 12:18 / Izvor: Akta.ba

Najviša prosječna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.475 KM, dok je najniža, u iznosu od 693 KM, bila u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u aprilu iznosila je 978 KM, dok je prosječna mjesečna bruto plata iznosila 1.518 KM, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

"Prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, nominalno je veća za 3,4 odsto, a realno za 2,8 odsto, dok je u odnosu na mart ove godine nominalno ostala na istom nivou, a realno je veća za 0,7 odsto", pojasnili su iz Zavoda.

U aprilu ove godine, u odnosu na isti mjesec lani najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u područjima umjetnost, zabava i rekreacija 11,4 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti devet odsto i građevinarstvo 7,6 odsto.

U istom periodu smanjenje plate nakon oporezivanja, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo od 0,2 odsto, te informacije i komunikacije 0,1 odsto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital