Naknade članovima odbora i komisija izvukle 6,5 miliona

Kapital / IZVJEŠTAJI

Naknade članovima odbora i komisija izvukle 6,5 miliona

13.06.2018. 14:10 / Izvor: Glas Srpske

Institucije BiH su u ovom mandatu potrošile 6,56 miliona KM za naknade članovima upravnih i nadzornih odbora, komisija i drugih radnih tijela.

Iako ti troškovi imaju trend pada, za članstvo u pomenutim tijelima i dalje odlazi enorman novac, što je potvrdio i odgovor dostavljen na poslaničko pitanje koje je uputio poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut.

Rekordan iznos u ovom mandatu potrošen je u 2015. godini kada su naknade premašile tri miliona maraka. Godinu kasnije članovi odbora, komisija i drugih tijela naplatili su iz budžeta oko 1,80 miliona, a u 2017. su oni iznosili 1,75 miliona maraka.

Rekorder po troškovima je Ministarstvo pravde koje je jedino za tri godine premašilo milionski iznos. Tome su najviše doprinijele naknade članovima komisija za koje je iz budžeta institucija BiH povučeno oko milion maraka, dok je za naknade članovima odbora i drugih tijela otišlo oko 80.000 KM.

Parlament BiH je za tri godine iz budžeta institucija BiH povukao oko 744.000 KM za naknade članovima upravnih i nadzornih odbora i dodatnih 177.000 za angažman u komisijama.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je istovremeno za naknade članovima upravnih i nadzornih odbora naplatio oko 588.000, a u komisijama oko 1.600 maraka. Ustavni sud BiH je samo po prvom osnovu uzeo dobar dio kolača i za rad u upravnim, nadzornim i drugim tijelima povukao oko 520.000 maraka za tri godine.

U vrhu liste su i Agencija za lijekove i medicinska sredstva sa oko 320.000, te Institut za nestala lica, Fiskalni savjet i Uprava za indirektno oporezivanje sa pojedinačnim iznosima koji su se kretali oko 260.000 KM.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo povlačila je novac iz budžeta samo na osnovu naknada za članstvo u komisijama i ispostavila račun na oko 220.000 KM, dok su troškovi po oba osnova u Agenciji za promociju stranih investicija, Regulatornoj agenciji za komunikacije, Agenciji za bezbjednost hrane, Savjetu za državnu pomoć i Agenciji za državnu službu iznosili po oko 150.000 maraka. Prag od 100.000 za tri godine prešli su i Agencija za osiguranje, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencija za statistiku, Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo civilnih poslova koji su iz kase uzeli iznose u rasponu od 100.000 do 135.000 KM.

Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH usvojen je krajem 2015. godine i predviđeno je da naknade članovima odbora i komisija mogu biti isplaćene samo ako u njima rade izvan redovnog radnog vremena u institucijama. Time je pokušano da se stane na put praksi da članovi tih tijela za isti posao dobijaju i platu i naknadu.

Projekt menadžer u Centrima civilnih inicijativa Ivica Ćavar rekao je da ogroman novac iz budžeta odlazi na razne beneficije zaposlenih u 75 institucija na nivou BiH.

"I pored toga što su donesene izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, i dalje enormna sredstva odlaze za rad u upravnim i nadzornim odborima, komisijama i drugim tijelima. Izmjenom zakona jesu ostvarene određene uštede, ali s obzirom na primanja radnika u realnom sektoru i penzionera, iznosi koje inkasiraju zaposleni u državnom aparatu su i dalje enormni. Prostora za uštede ima i te kako i morali bi praviti dodatne rezove jer su primanja u institucijama BiH prevelika u odnosu na ono od čega živi običan svijet. Plašim se da su zvaničnici potpuno izgubili socijalnu osjetljivost", rekao je Ćavar.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da podaci o utrošku novca za rad u upravnim i nadzornim odborima i komisijama pokazuju da na nivou BiH vlada rastrošnost i neodgovornost.

"Skoro cijeli mandat se nisu mogli dogovoriti o bilo čemu što bi zemlju pokrenulo naprijed, ali kada je riječ o potrošnji budžetskog novca, pokazali su veliku skladnost. Struktura troškova pokazuje da je rastrošan bio Parlament, a poražavajući su i podaci o utrošku u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Ustavnom sudu, Regulatornoj agenciji za komunikacije i Agenciji za promociju stranih investicija, od čijeg rada ova zemlja nije imala nikakve koristi", rekla je Majkićeva i zaključila da su priče o uštedama bacanje prašine u oči.

Troškovi po godinama

2015 - 3,00 miliona

2016 - 1,80 miliona

2017 - 1,75 miliona

Pet institucija sa najvećom potrošnjom

Ministarstvo pravde

Parlament

Visoki sudski i tužilački savjet

Ustavni sud

Agencija za lijekove i medicinska sredstva

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital