Kapital / BH BERZE

Nakon rasta EURIBOR-a povećava se rast kamata na sve kredite

14.07.2008. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine

Zbog rasta EURIBOR-a, međubankarske kamatne stope na evropskom tržištu novca, koja je u junu dostigla 5,1 odsto, neke banke u BiH odlučile su povećati svoje kamatne stope na kredite.

Dok su pojedine banke već donijele odluke o povećanju kamata, u ostalim kažu da prate situaciju ne isključujući mogućnost da pođu istim putem. U zavisnosti od banke, nove kamatne stope biće primjenjivane na kredite koji se već otplaćuju ili samo na nove kredite.

U Službi za odnose s javnošću Raiffeisen banke kazali su da će banka korigovati kamatne stope za svaki ugovor pojedinačno, te da će nove stope biti primjenjivane od 1. avgusta. Ističu da je u pitanju veliki broj ugovora zbog čega ne mogu dati procenat povećanja kamatnih stopa.

"Porast kamata određuje se prema vrsti proizvoda, ročnosti i slično, a svaka izmjena definisana je i ugovorom o kreditiranju", kazali su u ovoj banci.

Ističu da neće korigovati kamatne stope na hipotekarne kredite pomoću kojih njihovi klijenti dolaze do rješenja stambenog problema.

Rast kamata je neminovan, kažu u ovoj banci, i podsjećaju da je EURIBOR u martu 2004. godine bio 1,9 odsto, da bi prošli mjesec porastao na 5,1 odsto.

U Volksbank BH Sarajevo i Volksbank Banjaluka kazali su da su od 1. jula povećali kamatne stope, te da se nove kamate odnose samo na kreditne zahtjeve podnesene od 1. jula. Ni oni nisu mogli reći za koliko je prosječno porasla kamata, navodeći da su stope različite po proizvodima.

Slaviša Rakanović, zamjenik direktora Nove banke iz Banjaluke, je rekao da će do povećanja kamatne stope na dugoročne kredite koji su vezani za EURIBOR doći od 1. septembra. On je objasnio da ova banka odluke o promjenama kamatnih stopa donosi na kvartalnom nivou, tako da njihovi klijeti koji su podigli dugoročne kredite čija je kamatna stopa vezana za promjene EURIBOR od 1. septermbra mogu očekivati rast kamate, a time i rate kredita.

"Hypo Alpe Adria Bank nije donijela konačnu odluku o povećanju kamatnih stopa na kredite vezane za EURIBOR, ali bi odluka trebalo da bude donesena narednih dana. Vrlo je izvjesno da će doći do manje korekcije, sukladno znatnom rastu EURIBOR-a u proteklom periodu", kazala je Zrinka Musa iz Hypo Alpe-Adria Bank Mostar.

U UniCredit banci su istakli da još nisu razmatrali skoro povećanje kamatnih stopa navodeći da za sada kamate miruju.

U banjalučkoj Komercijalnoj banci kažu da su samo kamate na stambene kredite podložne promjenama EURIBOR-a, ali da nije izvjesno da će uskoro doći do njihovog rasta.

Valentina Tolić, portparol ProCredit banke, istakla je da neće povećati kamate jer njihove kamate nisu vezane za EURIBOR.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital